Bombet katedral i Odesa, søndag 23. juli 2023. Foto: AP Photo/Jae C. Hong

To mennesker ble drept og 22 ble såret, blant dem fire mindreårige, i et angrep mot havnebyen Odesa natt til søndag, opplyser ukrainske myndigheter.

Russland fortsetter med sin bombing av sivile områder i Ukraina. Ifølge guvernør i Odesa-regionen, Oleh Kiper, ble seks bolighus, blant dem en blokk, truffet i angrepet.

NTB-Reuters opplyser om saken søndag.

Den historiske katedralen og flere museer i Odesas gamleby, som står på Unescos verdensarvliste, fikk også store skader.

Ukrainas utenriksdepartement hevder i en kunngjøring at katedralen ble helt ødelagt i angrepet og kaller det en krigsforbrytelse.

– Dette var en krigsforbrytelse som aldri vil bli glemt og tilgitt, heter det.

Listen over kommende tiltalepunkter i et mulig krigsforbryteroppgjør etter denne krigen, blir stadig lengre.

Russland: Traff det vi ønsket

Moskva hevder å ha truffet mål de ønsket å angripe i i Odesa.

Ifølge russiske myndigheter skal Ukraina ha brukt de bombede områdene til ” å forberede terroristhandlinger mot Russland”.

Disse angivelige terrorforberedelsene skal da ifølge Russland blant annet ha funnet sted i en katedral og i flere boligblokker og hus.

– Alle planlagte mål ble ødelagt i angrepet, sies det søndag fra russisk hold.

Lover svar

Russland har gjentatte ganger angrepet ukrainske havner ved Svartehavet den siste uken. Tidligere i uken trakk landet seg fra kornavtalen som ga Ukraina anledning til å eksportere korn via disse havnene.

Her er i stor grad også lagre av korn truffet. Russerne bruker sine raketter på å ødelegge matvarelagre beregnet på eksport blant annet til fattige land.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lovet søndag russerne et svar på det siste angrepet.

– Raketter mot fredelige byer, mot bolighus og en katedral. De russiske terroristene vil definitivt motta et svar på angrepet mot Odesa. De skal få kjenne at vi gjengjelder, sier han.

Bror og søster drept i angrep øst i Ukraina

Fredag ble en 10 år gammel gutt og hans 16 år gamle søster ble drept i et russisk angrep mot den lille byen Druzjba øst i Ukraina, ifølge en lokal guvernør.

Søskenparet var ute på gårdsplassen utenfor huset deres da de ble drept av russisk artilleri, opplyser guvernør Pavlo Kyrylenko i Donetsk fylke, skriver NTB-Reuters

En eldre kvinne ble også såret i angrepet og brakt til sykehus, ifølge Kyrylenko.

 

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.