Sivile ukrainere forsøker å komme seg bort fra den stadig mer truede byen Odesa. Foto fra mars i år:  AP Photo/Petros Giannakouris, File

Minst fem mennesker er drept i russiske rakettangrep i Odesa lørdag, opplyser ukrainske myndigheter. Odesa har hittil vært mindre utsatt for angrep enn de andre, store byene i landet.

NTB melder om dagens angrep mot den store havnebyen, Ukrainias tredje største by, med nær en millioner innbyggere:

– Fem ukrainere er drept og 18 er såret. Og det er bare de vi har klart å finne. Dødstallet vil trolig bli høyere, skriver Andrij Jermak, stabssjefen til president Volodymyr Zelenskyj, på meldingstjenesten Telegram. Han skriver også at en av de drepte er en tre måneder gammel baby.

Anton Herasjtsjenko, rådgiver for den ukrainske innenriksministeren, sier russiske styrker har avfyrt minst seks krysserraketter mot Odesa. Ifølge ham, traff en av rakettene en bygning.

– Folk har hørt eksplosjoner i flere deler av byen. Det kom fra både russiske rakettangrep og fra våre luftvernsystemer, sier han.

– Ikke del bilder og videoer, ikke hjelp fienden, skriver lokalmyndighetene i Odesa i et innlegg på Telegram, ifølge Guardian.

Fredag sa russiske militærtopper at målet med invasjonen av Ukraina er å ta full kontroll over hele det sørlige Ukraina i tillegg til den østlige Donbas-regionen. Det har vært uklart hva som egentlig har vært målet, alt fra formuleringer som såkalt regimeskifte til det man kaller avmilitarisering og til og med de-nazifisering har vært benyttet.

Mange mener Russland endrer definisjonen av målet i takt med hva man mener det er mulig å oppnå, og dette er nå redusert til å innta de sørlige deler av landet.

Dersom de russiske styrkene får kontroll over Odesa og resten av Sør-Ukraina vil de få landtilgang til den prorussiske utbryterrepublikken Transdnjestr i Moldova. I tillegg vil Ukraina miste sin kystlinje mot Svartehavet.

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.