Ukrainske styrker fyrer av artilleri mot en russisk stilling ved Avdijivka. Foto: Libkos / AP / NTB.

Russlands offensiv mot Ukrainas forsvar konsentrerer seg i øyeblikket om fem strategiske punkter nær byene Kreminna, Bakhmut, Avdijivka, Marjinka og Robotyne, skriver Corriere della Seras korrespondent ved fronten Lorenzo Cremonesi.

Det langvarige slaget om Avdijivka, som har befunnet seg ved fronten av de russisk-kontrollerte delene av oblastene (regionene) Luhansk og Donetsk siden før Russlands fulle invasjon i februar 2022, har fått mest oppmerksomhet den senere tiden.

Men Russland presser altså på flere potensielt svake punkter hos det ukrainske forsvaret ved fronten i alle de fire oblastene som er blitt okkupert i sørøst, som også omfatter Kherson og Zaporizjzjia, og planlegger offensiver nær de fem ovennevnte byene, melder Cremonesi.

Grafikk: Corriere della Sera

De ukrainske soldatene som den italienske journalisten møter ved Avdijivka, forteller at russerne hadde 10–20 ganger mer artilleri, og at de takket være luft­herredømmet kunne fjernstyre bomber med stridshoder på 1500 kilo. Det problemet ligger an til å vedvare dersom russerne rykker ytterligere frem.

Etter å ha erobret Bakhmut har russerne befestet stillingen ved Tsjasiv Jar, og derfra har de nylig skutt raketter mot de nærliggende byene Kramatorsk og Sloviansk. Ukrainerne har økende vanskeligheter med å sende forsterkninger og opprettholde forsyningslinjer, skriver Cremonesi.

Hvis de to byene skulle falle, ville Putin ha nådd målet om full okkupasjon av den østlige Donbass-regionen.

Ved Marinka, som russerne okkuperte sist måned, tar de sikte på å etablere et brohode for å sikre forbindelsen fra Donbass til oblasten Zaporizjzja. Fra Mariupol kan russerne sette inn 40.000 soldater, opplyser Cremonesi.

Ved Kreminna noe lenger nord er bataljoner med i alt 110.000 soldater rede til å angripe flere byer og områder sør for Kharkiv, men det skal inntil videre ikke være aktuelt å forsøke å krysse elven Dnipro.

Og i sør sikter russerne seg inn mot Zaporizjzjia by, administrasjons­senteret i oblasten ved samme navn, fra fronten ved Robotyne.

Det er med andre Russland som for tiden har initiativet i bakkekrigen. Russerne mister mange soldater, men vinner altså langsomt territorium.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.