I fjor var det store forhåpninger til den ukrainske sommeroffensiven. Den kjørte seg fast og man måtte vente på våren. Nå er våren her og det er russerne som er på fremmarsj. Den ukrainske ledelsen forsøker å hindre at panikk utbryter, men når de snakker om takiske tilbaketog forstår alle hva det betyr.

De har tatt byer som ukrainerne erobret under offensiven i fjor: Vi husker Robotyne i  Zaporizjzja-regionen. Nå har den falt og det har en dårlig klang. I nord har de tatt ti byer, mange små, men også Vovtsjansk, som hadde 20.000 innbyggere.

– Situasjonen er ekstremt vanskelig. Fienden inntar posisjoner i gatene i byen Vovtsjansk, skriver den lokale politisjefen Oleksij Kharkivskij på Facebook.

Ekstremt vanskelig er ord som ikke har vært brukt før. De antyder at fronten kan komme til å rakne.

Russerne har åpnet fronten i nord for at ukrainerne skal måtte spre sine styrker på et nytt frontavsnitt. Russerne rammer dem på deres mest sårbare punkt: Mangel på mannskap.

Man forsøker å omskrive tilbaketog:

Meldingen om kampene kom dagen etter at Ukrainas forsvarsledelse opplyste at de hadde trukket tilbake styrker fra visse områder nær byen.

Stormangrep

– I visse sektorer i området ved Lukjantsi og Vovtsjansk har enheter forflyttet seg til gunstigere posisjoner som en konsekvens av fiendtlig ild og stormangrep, het det i uttalelsen fra generalstaben.

Formålet var å redde livet til soldatene og unngå tap. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.