Militærledelsen i Ukraina meldte mandag at ukrainske styrker har tatt kontroll over viktige posisjoner i høydedragene rundt byen Bakhmut øst i landet.

Bakhmut ble tatt av russiske styrker etter noen av de hardeste kampene i krigen så langt, og står høyt på listen over ukrainske mål under den pågående motoffensiven. Den beryktede Wagner-gruppen var viktige i kampen om Bakhmut, som russerne erobret i mai.

Det markerte en foreløpig slutt på kamper som hadde rast i flere måneder og fullstendig ødelagt byen som før krigen hadde 80.000 innbyggere, skriver NTB-AFP.

Viseforsvarsminister Hanna Maliar sier at ukrainske soldater har opprettet kontroll over fiendens bevegelser inn, ut og rundt byen Bakhmut. Disse områdene skal være innenfor rekkevidde av ukrainske våpen.

– Som et ledd i denne framrykkingen har våre styrker tatt kontroll over nøkkelstillinger i høydedragene rundt Bakhmut, sier Maliar i en melding på Telegram.

I juni innledet ukrainske styrker en lenge ventet motoffensiv etter å ha mottatt og lært seg å bruke store mengder avansert vestlig våpenhjelp. De siste dagene har det fra ukrainsk side vært meldt om en viss framgang i områdene rundt det sønderknuste byområdet.

Dog er det andre som mener at Ukrainas motoffensiv så langt har lite fremgang å vise til. Russerne skal ha sterkt befestede stillinger og et gjennombrudd virker vanskelig.

Sommeren vil trolig gi oss svaret, for når høststormene slår inn vil offensiven måtte avsluttes. Hvis Ukraina klarer å gjenvinne Bakhmut vil det i det minste være en stor symbolsk seier som kan motivere de ukrainske styrkene.

Les også:

Motoffensiven ser ut til å ende i fiasko, russerne virker sterkere enn forventet

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.