Finlands grense mot Russland, i Vaalimaa, sør i landet. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP

Finland kommer til å bli det første landet som får svi hvis situasjonen mellom Russland og Nato eskalerer, forteller en høytstående russisk diplomat.

Finland ble med i Nato i år etter å ha hatt status som nøytralt land. Det gjør at landet i Moskvas øyne er blitt «fiendtlig».

Dermed mener Russland det er på sin plass å sende ut noen temmelig sterke trusler mot landet.

NTB-Reuters melder om saken.

– De hadde levd rolig og i fred, og plutselig endte de opp mellom Russland og Nato som medlem av den alliansen. Men siden de er våre naboer, Gud forby at det blir eskalering, så kommer de til å bli de første til å lide, sier Mikhail Uljanov, som er Russlands permanente utsending til internasjonale organisasjoner i Wien, til det russiske nyhetsbyrået RIA.

Det som fra Russland beskrives som at Finland helt «plutselig» og nærmest uten grunn ble medlem i Nato, forstås av de fleste andre som Finlands reaksjon på Russlands angrep på nabolandet Ukraina.

Også Finland er et naboland av Russland, og også Finland har erfaring med å bli invadert av Russland. Så fra finsk side kan Nato-medlemskapet ses som en tegning av brannforsikring når det er en pyroman løs i nabolaget.

 Også Japan ble truet

Denne typen trusler sender Russland nå regelmessig ut til det ene av sine naboland etter det andre. Både Sverige og Norge har fått sin dose, det samme gjelder de baltiske statene, pluss flere tidligere Sovjet-republikker.

Så sent som i går, 27. desember, var det Japans tur.

Regjeringen i Russland sier det vil få alvorlige konsekvenser hvis Japan sender luftforsvarssystemet Patriot til Ukraina, meldte da NTB-Reuters.

En talsperson i Russlands utenriksdepartement, Maria Zakharova, kommenterte saken onsdag. Hun siktet til konsekvensene Patriot-leveranser vil få for forholdet mellom Russland og Japan.

Etter at store russiske styrker invaderte Ukraina i 2022, er det russisk-japanske forholdet blitt mye dårligere. Japan har sluttet seg til strenge økonomiske sanksjoner som vestlige land har ilagt Russland.

Japan har så langt tatt det russiske utspillet med stoisk ro.

Trusler er rett og slett i ferd med å bli en av Russlands viktigste, ikke-materielle eksportartikler, i takt med at det meste av annet kulturelt og politisk samkvem med omverdenen reduseres.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.