Indias statsminister Narendra Modi. Foto: Terje Pedersen / NTB

I sitt første møte ansikt til ansikt med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har Indias statsminister Narendra Modi tilbudt å hjelpe til med å få slutt på krigen.

Møtet mellom den indiske statsminister Modi og den ukrainske president Zelenskyj foregikk på sidelinjen av G7-toppmøtet i Hiroshima i Japan lørdag.

Så langt har India inntatt en rolle nokså trygt plassert på sidelinjen i krigen. Landet har ikke villet fordømme Russlands invasjon, men har heller ikke stemt mot fordømmelsen i FN. Inderne avsto her fra å stemme.

India har også seilt opp som en av de største kundene for russisk oljeeksport, men riktignok til svært subsidierte priser. Russernes fortjenestemargin i denne handelen er i beste fall minimal, men landet får i hvert fall solgt oljen.

Men nå kan det se ut til at India ønsker en noe mindre tilbaketrukken rolle i denne konflikten, i hvert fall om man skal dømme av det som skjer på G7-møtet i Japan denne helgen. NTB-DPA melder om saken.

– India og jeg vil gjøre alt vi kan for å finne en løsning på krigen, sier Modi, ifølge det indiske nyhetsbyrået Ani.

Det er nokså uklart hva som ligger i dette, det er et relativt uforpliktende utsagn.

Men Zelenskyj takket uansett for det han oppfatter som Indias støtte til Ukrainas territorielle integritet og suverenitet.

Han skriver på Telegram at konkret hadde snakket med Modi om Ukrainas behov for minerydding og mobile sykehus. En støtte til noe av dette, vil være en relativt tydelig utvikling i Indias forhold til krigen.

Zelenskyj inviterte også den indiske lederen til å delta i implementeringen av den ukrainske fredsplanen. Denne planen går i hovedsak ut på at Russland skal trekke seg tilbake fra alle de ukrainske områder landet har invadert. Det opplyses ikke hva India har svart på dette.

India har sendt noe bistand til Ukraina siden krigsutbruddet for et drøyt år siden, men ikke vært blant de store og viktige støttespillerne.

Både Russland og Ukraina arbeider bak kulissene for å sikre seg det store landets støtte. Så langt kan det se ut som om India er mest opptatt av å sikre egne interesser: På den ene side billig olje fra Russland, på den annen side et mest mulig friksjonsfritt forhold til Vesten. India er litt som haren, ingen vet hvor den hopper.

India er ikke medlem av G7, men ble spesielt invitert til å delta på toppmøtet i Hiroshima i helgen som en gjestenasjon.

 

Velkommen til lesermøte i Bergen!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.