Kinas president Xi Jinping. Foto:  Gianluigi Guercia/Pool via AP / NTB

Det kommende G20-toppmøtet skal avholdes i India denne uken, under enorme sikkerhetstiltak.

130.000 sikkerhetsfolk, anti-dronesystemer og andre tiltak settes i sving når verdensledere på rekke og rad kommer til India på G20-møte senere denne uken.

NTB-Reuters-AFP melder om saken.

I tillegg til USAs president skal Storbritannias statsminister Rishi Sunak, Saudi-Arabias kronprins Mohammed Bin Salman og en rekke andre politiske toppledere delta på møtet.

På toppmøtet i New Delhi vil også FNs generalsekretær António Guterres og sjefene for Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet og Verdens handelsorganisasjon være til stede.

Gjestelisten blir den mest celebre i India noensinne, skriver nyhetsbyrået Reuters. Møtet holdes 9. og 10. september og vil primært foregå i hovedstaden New Delhi.

Men Kinas president Xi kommer ikke til å delta, noe som vekker en viss oppsikt.

En høytstående EU-kilde sa før helgen at Xi ikke skal delta på G20, og at Beijing i stedet sender statsminister Li Qiang til møtet.

Uklart hvorfor Xi uteblir

Det har vært antydet at grunnen kan være at at Kina misliker Indias mer sentrale plass i det internasjonale rampelyset.

Toppmøtet holdes idet India er i ferd med å overgå Kina som verdens mest folkerike land – og kort etter at et ubemannet indisk romfartøy landet på månen.

Heller ikke Russlands president Vladimir Putin skal delta. Putin er internasjonalt ettersøkt for krigsforbrytelser i Ukraina, noe som kan bidra til at han velger å holde seg hjemme for tiden.

Indias statsminister Narendra Modi «uttrykte forståelse» for beslutningen.

USAs president Joe Biden sier han er skuffet over at Kinas president holder seg borte fra toppmøtet i India senere denne uken.

– Jeg er skuffet, men jeg skal få til et møte med ham, sa Biden til journalister søndag, uten å utdype, da han ble spurt om Xis uteblivelse.

En lang rekke problemer preger forholdet mellom USA og Kina, fra handelsstrid til Taiwan og USAs tilstedeværelse I Sørkinahavet.

De siste månedene har imidlertid USA økt møteaktiviteten med Kina i et forsøk på å bedre forholdet til Beijing.

Enorme sikkerhetstiltak

Det siste India ønsker, er at møtet forstyrres av opptøyer, bråk og i verste fall terrorhandlinger. Et voldsomt sikkerhetsapparat skal sørge for at gjestene er trygge. I tillegg til politiet vil luftforsvaret og paramilitære grensestyrker være i aksjon.

Dependra Pathak fra New Delhi-politiet sier et «robust politinærvær» vil håndtere eventuelle demonstrasjoner og sammenstimlinger mens møtet pågår.

Veiene inn til hovedstaden – som har 20 millioner innbyggere – vil bli strengt voktet. Myndighetene planlegger å delvis stenge både skoler, bedrifter og departementer mens statslederne er i byen.

Et anti-dronesystem skal avverge eventuelle trusler fra luften, og i tillegg til alle politifolkene vil 400 brannkonstabler være i beredskap.

20 skuddsikre limousiner er leid inn til statslederne, som ventes å ha med seg et betydelig antall egne livvakter. En kilde forteller at USAs delegasjon ventes å ankomme med 20 fly over en periode på én uke.

– Dette er et historisk og svært betydningsfullt øyeblikk, sier polititoppen Dependra Pathak, som har hovedansvaret for sikkerhetstiltakene i hovedstaden.

Til sammen vil 130.000 sikkerhetsfolk være involvert i operasjonen, opplyser ikke navngitte tjenestemenn til Reuters. Blant disse er New Delhis 80.000 politifolk.

Skremmer apekatter

En mindre alvorlig trussel er alle apekattene som holder til i New Delhi. Flere tiltak er iverksatt for å unngå at de plager toppledere og spiser blomsterdekorasjoner. Les også sak under.

Allerede er det satt opp store bilder av den større langur-apen, som de mindre apekattene frykter. I tillegg vil myndighetene hyre inn 30–40 menn som skal lage langur-lyder og jage bort plagsomme dyr.

Forberedelsene har pågått lenge, og helt siden årsskiftet har G20-plakater preget indiske parker, flyplasser, veier, jernbanestasjoner og offentlige kontorer.

Les også: 

New Delhi vil ikke at apekatter skal ødelegge G20-møtet

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.