Canadas bånd til India var allerede så dårlige at da statsminister Justin Trudeau deltok på toppmøtet til G20-gruppen i New Delhi tidligere denne måneden, stilte han opp på de obligatoriske fotografiene, men droppet middagen sammen med verdens ledere.

Men ingen hadde vel trodd at han skulle komme med så alvorlige beskyldninger mot India etter den iskalde mottakelsen han fikk av statsminister Narendra Modi.

Trudeau velger å komme med kraftig kritikk av verdens mest folkerike nasjon for påstått innblanding i hans hjemland, og enda verre, drapet i juni på en indiskfødt kanadier som promoterte sikh-separatisme i sitt adoptivland.

– I løpet av de siste ukene har kanadiske sikkerhetsmyndigheter aktivt fulgt opp troverdige påstander om en mulig forbindelse mellom indiske regjeringsagenter og drapet på den kanadiske statsborgeren Hardeep Singh Nijjar, sa han til parlamentet.

Han fortsatte med å si at Canada har uttrykt sin dype bekymring overfor de øverste etterretnings- og sikkerhetsansvarlige i den indiske regjeringen, og at han under G20-møtet hadde tatt opp saken direkte med statsminister Modi i klare ordelag.

– Enhver innblanding fra en utenlandsk regjering i drapet på en kanadisk statsborger på kanadisk jord er en uakseptabel krenkelse av vår suverenitet, sa Trudeau.

Hvis det er hold i anklagene, noe Canada virker overbevist om at det er, er dette en alvorlig sak.

Trudeau ga New Delhi et lite slingringsmonn ved å snakke om en «mulig forbindelse mellom indiske agenter» og drapet, men siden han innledet med å kalle beskyldningene «troverdige», var skade gjort.

Trudeau har med dette plassert India i samme bås som nasjoner som Saudi-Arabia og Russland som har blitt beskyldt for å myrde dissidenter i utlandet.

I tillegg ble det avslørt at Trudeau hadde ringt Joe Biden og Rishi Sunak, henholdsvis president og statsminister i USA og Storbritannia, som er landets nærmeste allierte, før han kom med kunngjøringen.

Canadas utenrikspolitikk har ofte blitt sett på med uhensiktsmessige briller, og tiltakene har blitt oppfattet som rettet mot spesifikke land i stedet for å beskytte Canadas nasjonale interesser.

India ber borgere i Canada være forsiktige etter betent drapssak

I forrige uke lanserte Canada en offentlig utredning av utenlandsk innblanding i de siste valgene, med fokus på Kina, Russland og andre statlige og ikke-statlige aktører. Trudeaus nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jody Thomas, har nå føyet India til listen, og kaller landet en viktig kilde til utenlandsk innblanding i Canada.

Statsministerens ord ser ut til å plassere India foran de andre – ikke bare som en innblander, men som en aktør som til og med bestiller drap i utlandet.

India kaller Trudeaus beskyldninger for «udokumenterte påstander som forsøker å flytte fokus fra khalistanske terrorister og ekstremister, som har fått husly i Canada og fortsetter å true Indias suverenitet og territorielle integritet».

Canadas bilaterale problemer med India, som Canada nå har involvert USA og Storbritannia i, kompliserer det som ser ut til å være en bred koalisjon av likesinnede land som er i ferd med å danne seg for å løse problemer i Stillehavsregionen i fellesskap.

I november i fjor kom Trudeau tilbake fra et anstrengt møte med Kinas president Xi Jinping på G20-toppmøtet på Bali og kunngjorde umiddelbart en lenge etterlengtet kanadisk strategi for Indo-Stillehavsområdet, der Kina beskrives som en «stadig mer forstyrrende global makt».

Strategien innebærer et tett samarbeid med USA om Indo-Stillehavsspørsmål, og den første dialogen mellom Canada og USA om Indo-Stillehavet ble avholdt 10. mars.

Trudeau uttalte seg få timer etter at en kanadisk delegasjon ledet av Yukon-provinsens statsminister avsluttet samtaler i New Delhi om samarbeid om leveranser av viktige mineraler til indisk industri.

Et av hovedelementene i den nye vestlige tilnærmingen til Indo-Stillehavsområdet, der India er en viktig bærebjelke, er en bevisst reduksjon av importen av kritiske og strategiske mineraler fra Kina. Canada og India har også avbrutt forhandlingene om en frihandelsavtale.

For bare noen uker siden avla president Joe Biden et overdådig «offisielt statsbesøk» til Modi.

En talskvinne for USAs nasjonale sikkerhetsråd sa at USA var «dypt bekymret» over Trudeaus påstander, og dette ble gjentatt av Australias utenriksminister Penny Wong, ifølge Reuters.

Også Storbritannia kalte anklagene «alvorlige», men sa at det ville være upassende å kommentere dem ytterligere mens etterforskningen pågikk.

Alle de tre landene er klar over at det kan være skadelig for Modi å bli grillet av sine mektige venner i et valgår, og at det kan legge en demper på hans entusiasme for å slutte seg til den amerikanskledede tilnærmingen til Indo-Stillehavsområdet, som også omfatter Japan.

Men ingen ansvarlig leder går ut i offentligheten slik Trudeau har gjort uten gyldige grunner.
Når det er sagt, må også Canada spørre seg selv hvordan forholdet til India ble slik det ble.

Justin Trudeau gjør som sin far: Tar som sittende statsminister ut separasjon

Når det gjelder Canadas tilnærming til mennesker som India beskriver som «terrorister», er det neppe en produktiv måte å forholde seg til New Delhi på å avfeie en fremvoksende stormakts reelle bekymringer med henvisning til «ytringsfrihet og samvittighetsfrihet», slik Canada ofte har gjort.

Canadas rulleblad når det gjelder å stille terrorister til ansvar, er heller ikke plettfritt, ikke engang i saken om det dødeligste terrorangrepet som ble planlagt fra Canadas territorium – bombeattentatet mot et Air India-fly fra Toronto til London i 1985, der ekstremistiske sikher sto bak, og hvor alle de 329 menneskene om bord omkom.

Til tross for en grundig etterforskning og rettssak ble to sikh-separatister fra British Columbia frikjent i 2005 for drap og konspirasjon i forbindelse med eksplosjonen.

At Trudeau ble frosset ut i New Delhi bidro utvilsomt til at han ble forbannet og valgte å gå ut offentlig med sine eksplosive anklager.

Canadas påstander vil bli nøye vurdert av alle land som har en betydelig indisk diaspora, og som er klare til å ta imot flere.

Utenriksminister Melanie Joly har da også sagt at hun planlegger å diskutere dem under møter med Canadas allierte i forbindelse med FNs generalforsamling denne uken.
Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.