NTB

USA, India og EU presenterte under G20-toppmøtet lørdag planene om en jernbane- og skipskorridor som forbinder India med Midtøsten og til slutt Europa.

Lanseringen ble gjort av USAs president Joe Biden, Indias statsminister Narendra Modi og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

– Dette er en stor sak, en virkelig stor sak, konstaterte Biden under presentasjonen.

– Skal fremme økonomisk vekst

Hensikten med prosjektet er å binne verdensdelene tettere sammen og fremme økonomisk vekst og politisk samarbeid.

Ifølge von der Leyen vil korridoren gjøre handelen mellom India og Europa 40 prosent raskere.

– Korridoren vil bidra til å øke handelen, transportere energiressurser og forbedre digital tilkobling. Den vil omfatte India, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Jordan, Israel og EU, sa Jake Sullivan, Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Det er så langt ikke kjent hvordan prosjektet skal finansieres.

Vil utfordre Kinas Belte-vei-prosjekt

Planen sees på som en satsing for å utfordre Kinas omfattende Belte-vei-prosjekt, også kalt «den nye Silkeveien». Det kinesiske infrastrukturprosjektet ble lansert av president Xi Jinping i 2013 og har som mål å binde 150 land sammen i seks forskjellige rutenett og øke Kinas innflytelse i Asia, Midtøsten og Europa.

G20-toppmøtet holdes i Indias hovedstad New Delhi denne helgen. Gruppen omfatter både USA, EU, Russland, Kina og stormakter i andre deler av verden.

Russlands president Vladimir Putin og den kinesiske presidenten Xi Jinping er ikke til stede.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.