Tidlig i sin maktperiode var Kinas leder Xi Jinping ofte på reisefot, og han deltok i de fleste internasjonale toppmøter. Nå ser det ut til at Xi har mistet interessen for G20, og heller velger å prioritere det utvidete BRICS-samarbeidet.

Xi holdt seg innenfor Kinas grenser i hele to år under panikken som covid-19 førte til. I år har han kun krysset grensene to ganger, og denne helgen vil han droppe G20-møtet i New Dehli, skriver Wall Street Journal.

Dette bryter med en lang tradisjon for kinesisk deltagelse i G20, og faller sammen med kinesisk skepsis til etablerte multilaterale institysjoner som Kina oppfatter som for USA-kontrollerte.

BRICS (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika) utgjør en trussel mot petrodollaren, særlig hvis Brics utvides til land i Midtøsten som f.eks. Saudi-Arabia, som under Biden-regimets periode har mistet all respekt for USA. Dette er dog ikke en trussel på kort sikt, siden U.S. dollar fortsatt trolig vil dominere verdensøkonomien i minst ti år til.

Men hvis BRICS og en haug av land i Afrika og Midtøsten bestemmer seg for å forkaste dollaren og erstatte den med en ny valuta, så kan det få konsekvenser på sikt, som også vil ramme Norge.

Talspersoner for EU føler en viss uro for Kinas uteblivelse fra G20-møtet, og frykter at forumets makt kan bli redusert. Om dette er et problem – at en global organisasjon mister innflytelse – kan man ha ulike meninger om, selvsagt. Men blant de internasjonale, uvalgte politikerne skaper det uansett både bekymring og angst.

China has offered no explanation for why he won’t attend the G-20. Its silence has fueled anxieties in other capitals about his intentions. European Union diplomats this week said that if Xi were to miss future G-20 summits, it would seriously undermine the forum.

Putin droppet selvsagt også G20-møtet, og var neppe ønsket velkommen uansett. Ifølge en talsmann for Kreml var Putin travelt opptatt med å fokusere på krigen mot Ukraina. Klaus Schwab fikk dog ta over for de russiske og kinesiske tyrannene. Vi har våre egne tyranner også, no problem!

Klaus Schwab og drømmen om global fascisme

Xi vil vise seg frem som en hjemmekjær kineser, og i Kina er nasjonalismen ikke død og begravet slik den er i dekadente Vesten, hvor landene virker å konkurrere med å forakte sin egen historie mest mulig.

Allikevel mener noen politiske analytikere at Xis fravær i New Delhi kolliderer med Kinas økende utenrikspolitiske ambisjoner. Blant annet klarte Kinas diplomatiske virksomheter å megle frem avspenning mellom Saudi-Arabia og Iran, og har også utpekt seg som en potensiell fredsstifter i Ukraina. Nå skal det til og med arrangeres en fotballkamp mellom det saudiske laget Neymar har solgt seg til og et iransk lag, i Iran så vidt jeg forstår.

Forrige måned reiste Xi til Sør-Afrika, og da bestemte BRICS seg for å utvide alliansen med seks nye land. Dette fremsto som en seier for Kina i handelskrigen mellom Kina og USA.

Uroen sprer seg i Washington D.C. Neste mulige møte mellom Biden og Xi er vel møtet i november i San Francisco (Asia-Pacific Economic Cooperation), men det er usikkert om Xi vil stille opp hvis ikke USA kommer med innrømmelser allerede før møtet.

BRICS-landene tar mål av seg til å utfordre Vesten

Krigen i Ukraina er et vått teppe som lammer samtalen, siden supermaktene har helt ulike holdninger til den pågående krigen. India forsøker å skape en slags konsensus, men faller mellom to stoler.

I helgens møte i G20 var det tydelig uenighet, men G20-landene klarte å få vedtatt en felles erklæring som blant annet omhandler klimaendringene, verdensøkonomien og Ukraina-krigen.

Xi deltok ikke

Xis fravær er et spesielt viktig problem i håndteringen av Kina ettersom han har sentralisert kontroll og har langt mer makt enn hans nylige forgjengere.

Utenlandske tjenestemenn vet ikke om meldingene deres vil bli hørt på toppen hvis de ikke blir levert direkte til Xi, sier analytikere. Kina opplever økonomiske utfordringer, mens Vesten beveger seg mot en dekadent avgrunn og har mistet troen på seg selv.

Kina og Russland har befolkninger som både tåler og holder ut lidelser. Vesten har befolkninger som er bortskjemte, vant til at en nanny-state løser alle problemer, og ikke innser at de ledes av folk som aldri har opplevd problemer, men levd på en svevende sky i hele sitt liv.

Her kan det ligge en kilde til Vestens undergang.

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.