Lederne av de fremvoksende økonomiene i Brics, som står for omtrent en fjerdedel av verdens formue, møtes i Johannesburg denne uken for å forsøke å utvide blokkens innflytelse og presse på for en endring i global geopolitikk.

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa ventes å være vertskap for Kinas president Xi Jinping, Indias statsminister Narendra Modi og Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva under den årlige tre-dagers toppmøtet som begynner på tirsdag, skriver AFP.

Russlands president Vladimir Putin vil også delta via fjernmøte.

Putin valgte å ikke delta personlig, da han er målet for en internasjonal straffeforfølgelsesordre fra Den internasjonale straffedomstolen som Sør-Afrika teoretisk sett er forpliktet til å håndheve hvis han setter foten i landet.

Russlands utenriksminister Sergey Lavrov vil i stedet reise til Johannesburg.

Med milliarder av mennesker over tre kontinenter og økonomier som gjennomgår varierende nivåer av vekst, deler Brics-landene en felles ting – misnøye med en verdensorden som ifølge dem kun tjener interessene til rike vestlige makter.

Gruppen består av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

– Det tradisjonelle globale styringssystemet har blitt dysfunksjonelt, mangelfullt og fraværende, sa Chen Xiaodong, Kinas ambassadør til Pretoria, på en orientering på fredag. Han la til at Brics «i økende grad blir en sterk kraft i forsvaret av internasjonal rettferdighet».

Russland og Afrika enige om å fremme en «multi­polar verdens­orden»

Interessen for blokken øker – minst 40 land har uttrykt interesse for å bli med, og 23 av dem har formelt sendt inn søknader om å bli medlemmer av Brics.

En «polarisert verden»

Anil Sooklal, Sør-Afrikas ambassadør for Asia og Brics, fortalte AFP på fredag at en av grunnene til at land står i kø for å bli med, er «den veldig polariserte verdenen vi lever i, som er blitt ytterligere polarisert av Russland-Ukraina-krisen, og der land blir tvunget til å ta side».

– Land i sør ønsker ikke å bli fortalt hvem de skal støtte, hvordan de skal oppføre seg, og hvordan de skal utøve sine suverene anliggender. De er nå sterke nok til å hevde sine respektive posisjoner, la Sooklal til.

Brics har gitt håp for land som ønsker å restrukturere den globale «arkitekturen», sa han.

– De største markedene er nå i dtn globale sør, men vi er fortsatt på sidelinjen når det gjelder global beslutningstaking.

Dr. Lebogang Legodi, foreleser i internasjonal politikk ved University of Limpopo, er enig i at mange stater som ønsker å bli med i gruppen «ser på Brics som et alternativ til den nåværende hegemonien» i verdenssaker.

Rundt 50 andre ledere vil delta i et «venner av Brics»-program under toppmøtet, som vil bli avholdt på et konferansesenter i hjertet av Johannesburgs Sandton, historisk kjent som det rikeste kvadratkilometeret på kontinentet.

Årets samling har temaet «Brics og Afrika: Partnerskap for gjensidig akselerert vekst, bærekraftig utvikling og inkluderende multilateralisme».

Dette kommer på «et kritisk tidspunkt», sa Steven Gruzd fra Africa-Russia Africa-prosjektet ved South African Institute of International Affairs (SAIIA).

– Det nåværende multilaterale systemet er under press, sa han.

Rasekvoter i Sør-Afrika skal ta jobber fra hvite mennesker og gi dem til svarte

En beslutning om å utvide Brics-medlemskapet forventes å bli tatt ved slutten av toppmøtet, ifølge Sooklal.

En optimistisk Ramaphosa fortalte et møte i det regjerende ANC-partiet i Johannesburg på lørdag at «vi kommer til å ha et fantastisk Brics-toppmøte».

Han sa at tilstedeværelsen av så mange statsoverhoder «viser innflytelsen og påvirkningen som Sør-Afrika har i verden».

Men eksperter som følger Brics nøye, er ikke veldig optimistiske med hensyn til utfallet av møtet.

– Jeg tror ikke dette toppmøtet vil gi dramatiske resultater, fordi makten fortsatt er hos vestlige land. Kina stiger, men er ennå ikke den dominerende makten, sa SAIIA’s Gruzd.

Formelt lansert i 2009, utgjør Brics nå 23 prosent av verdens BNP og 42 prosent av verdens befolkning.

Den samlede blokken representerer mer enn 16 prosent av verdenshandelen.
Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.