BRICS seiler opp som en arvtaker til den alliansefrie bevegelsen under den kalde krigen. Både Saudi-Arabia og Iran er invitert inn, det samme er Etiopia, Argentina, Egypt og De forente arabiske emirater. BRICS blir dermed en formidabel maktfaktor.

Vesten med USA i spissen har ledet og kontrollert G7 og G22. Nå synes BRICS å ta mål av seg til å rivalisere Vestens hegemoni.

Hvis de skulle klare å etablere en internasjonal valuta parallelt med dollar, vil verdens maktbalanse være skiftet.

Beslutningen ble tatt i Johannesburg torsdag. Her har Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika – de nåværende Brics-landene – vært samlet til et tre dager langt toppmøte.

Brics har eksistert i rundt 20 år og ble dannet for å være en motvekt mot vestligdominerte institusjoner – som G7, Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken.

Kina og Russland har vært pådrivere for en rask utvidelse av Brics for å gi samarbeidsforumet mer geopolitisk tyngde. India og Brasil har vært mer skeptiske til en for rask og stor utvidelse.

Bortimot 20 land fra «det globale sør» har formelt søkt om medlemskap, mens hele 40 land skal ha vist interesse for å bli med. (NTB )

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.