Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa ønsker ikke å arrestere Vladimir Putin dersom han besøker landet under et toppmøte i august.

Det var 24. juni i år at Vladimir Putin ble invitert til Sør-Afrika for å delta på BRICS-toppmøtet, det organiserte samarbeidet mellom Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, skriver The Guardian.

Siden Russlands invasjon av Ukraina har Vladimir Putin vært underlagt en internasjonal arrestordre. Som medlem av tribunalet i Haag, ICC, er det derfor ventet at Sør-Afrika vil arrestere den russiske presidenten.

Men Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa har ingen intensjoner om å gjøre dette.

– Å arrestere Russlands president Vladimir Putin vil utgjøre en krigserklæring mot Russland, sier han.

Spørsmålet om pågripelsen er nå tatt helt opp til sørafrikanske domstoler. Der forsøker landets opposisjon å overbevise regjeringen om at den russiske presidenten bør arresteres og overleveres til ICC hvis han dukker opp.

I et svar til retten henvendte imidlertid president Cyril Ramaphosa seg til opposisjonspartiet, kalte dem «uansvarlige» og sa at landets sikkerhet står på spill.

– Russland har gjort det klart at å arrestere presidenten deres vil være en krigserklæring. Det vil være uforenlig med vår grunnlov å risikere å gå til krig mot Russland», skriver presidenten.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.