To nye land – Iran og Argentina – har søkt om å bli med i den stadig mer innflytelsesrike gruppen av fremvoksende økonomier, BRICS. Gruppen består pr. idag av Brasil, Russland, India, Kina og Syd-Afrika.

En iransk talsmann sa at å inkludere Iran i BRICS vil resultere i «merverdi for begge sider». Argentinas president Alberto Fernandez bekreftet på meldingsappen Telegram at Argentina har søkt om å bli med i BRICS, meldte Reuters mandag.

Maria Zakharova ved det russiske utenriksdepartementet, har bekreftet Argentinas søknad: 

– Mens Det hvite hus pønsket ut hva annet de skulle sanksjonere, forby eller ødelegge i verden, søkte Argentina og Iran om å bli med i BRICS, skrev Zakharova på Telegram.

Det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Zhao Lijian sier at mange land er interessert i å bli med i BRICS:

– Innad i BRICS er det enighet om å trappe opp samarbeidet med andre fremvoksende markeder og utviklingsland. Vi må øke BRICS’ representativitet og gjøre gruppen mer synlig internasjonalt slik at vi bedre kan ivareta både våre utviklingslands og interesser.

Kinesiske Feng Xingke betegner BRICS som et felles grunnlag for utvikling:

– Å inkludere Iran i BRICS vil bety mer effektive kanaler mellom ressurser og markeder, noe som vil komme alle medlemmer til gode. Argentina vil bidra til å fremme samarbeid mellom BRICS og andre land i Latin-Amerika. 

Det siste BRICS-møtet ble avholdt i forrige uke med Kina som vertsland. Neste er planlagt å finne sted i Syd-Afrika kommende år.

Indias statsminister Narendra Modi ba medlemslandene i BRICS om støtte for å utpeke terrorister. Det skjedde dager etter at Kina blokkerte et forslag fra India og USA om å utpeke pakistanske Abdul Rehman Makki som internasjonal terrorist.

BRICS er en del av det globale geopolitiske landskapet som med en mer multipolar forståelse av verden, fremstår som konkurrerende til Vesten. Medlemslandene i BRICS kan av en rekke grunner nære dyp mistro til hverandre. Noen av grunnene til det, som kinesisk-russisk og kinesisk-indisk rivalisering, er historiske.

I forkant av siste toppmøte uttrykte også Saudi-Arabia interesse for å bli med i BRICS.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.