Argentina har formelt trukket seg fra utvidelsen av BRICS. Landets nye president Javier Milei har fulgt opp sitt valgløfte om å reversere beslutningen om å bli medlem.

Formell avgjørelse 

Javier Milei har sendt brev til BRICS-lederne hvor han formaliserer avgjørelsen om å trekke landet fra den planlagte inntredenen i alliansen av store fremvoksende økonomier.

Milei sa at tidspunktet ikke var «passende» for Argentina å bli fullverdig medlem.

Alliansen som består av G20-landene Brasil, Russland, India, Kina og Syd-Afrika, kunngjorde i august at den ville ta opp seks nye medlemmer: Argentina, Etiopia, Iran, Saudi-Arabia, Egypt og De forente arabiske emirater.

Ikke «hensiktsmessig»

I brevet som er undertegnet av Milei og publisert av flere mediehus, står det at Argentinas medlemskap «ikke anses som hensiktsmessig på nuværende tidspunkt», men Milei har sagt seg villig til å møte de fem BRICS-lederne.

I brevet skrev han at hans utenrikspolitikk «skiller seg på mange områder fra den forrige regjeringens». 

– Noen av beslutningene den tok vil bli gjennomgått på nytt.

– Står sammen med USA og Israel

Under valgkampen sa Milei at «vår geopolitiske linje er med USA og Israel. Vi kommer ikke til å alliere oss med kommunister».

Milei har kalt seg selv «anarkokapitalist» og har iverksatt en rekke tiltak for å deregulere økonomien som de siste tiårene har vært sterkt preget av statlig intervensjonisme. Like efter at han tiltrådte advarte han om sine planer for å rette det opp efter forgjengernes misère:

– Det finnes ikke noe alternativ til innstramninger og sjokkbehandling.

– Taperen er Lula

På Twitter hevder Meio Independente at dette er et slag for Brasils president Lula:

– Lula er den største taperen med nabolandet Argentinas nye offisielle holdning.

Mileis Argentina: Deregulerte bolig­markedet over natten. Doblet tilbudet og senket prisene

 

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.