Argentinas President Javier Milei på Conservative Political Action Conference i USA, lørdag 24. februar 2024.  Foto: AP Photo/Jose Luis Magana

Argentinas nye president Javier Milei og USAs ekspresident Donald Trump fant tonen da de i helgen møttes på den konservative CPAC-konferansen i Washington.

Den nye, argentinske presidenten Javier Milei ble denne helgen tatt imot med jubel på den årlige konservative CPAC.konferansen, og Trump hyllet ham i sin tale til konferansen.

Milei gikk til valg i Argentina med et klart budskap om å «rydde opp etter sosialistisk vanstyre».

Dette faller gjerne i god jord hos de fleste konservative verden over.

Donald Trump var ivrig med da hans «Make America Great Again»-slagord ble omgjort til «Make Argentina Great Again». Han frydet seg over at forkortelsen MAGA funker bra for begge land.

NTB-AFP melder om saken.

Trass i flere tiltaler i rettsvesenet ligger Trump an til å bli Republikanernes presidentkandidat til høsten. Den eneste gjenværende motkandidat, Nikki Haley, ser ut til å være nokså sjanseløs i kampen, selv om hun ennå ikke har kastet inn håndkleet og gitt opp.

Argentinas president Milei er for tiden i gang med omfattende deregulering siden han ble valgt i fjor. Det har lenge vært  en dyp frustrasjon i landet grunnet med en vedvarende økonomisk krise.

Han har blant annet devaluert valutaen (peso) og kuttet kraftig ned på subsidier og velferdstiltak, noe som ikke overraskende har ført til protester.

– Vi gir ikke opp å gjøre Argentina stort igjen, sa han i en tale der han advarte verden mot sosialismen.

Det hører med i bildet at Milei har gitt tydelig støtte til Ukrainas kamp mot Russlands invasjon. Derfor var Ukrainas president Zelensky til stede og gratulerte da Milei ble offisielt innsatt i sitt embed.

DW omtalte saken:

Zelenskyy gratulerte Milei med seieren. De to lederne snakket også sammen på telefon kort tid etter avstemningen. Milei sa at han hadde «tilbudt at Argentina kunne være vertskap for et toppmøte mellom Ukraina og Latin-Amerika».

Zelenskyj takket Milei for hans «klare støtte til Ukraina».

Milei har også fremmet en pro-amerikansk utenrikspolitisk holdning og vært kritisk til Russland og Kina.

(Oversatt/forkortet av Document).

Donald Trump har så langt ikke vært like tydelig i den forbindelse, men dette spørsmålet ser heller ikke ut til å ha lagt noen demper på Trumps positive holdning til Milei.

Milei har også vært klar i sin støtte til Israel.

Les også: 

Argentinas president Milei rørt til tårer da han besøkte Klage­muren i Jerusalem

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.