Javier Milei, leder av høyrekoalisjonen La Libertad Avanza, var presidentkandidaten som fikk flest stemmer i det argentinske nominasjonsvalget, et valg som blir ansett som en indikator på hvilken vei vinden blåser foran presidentvalget 22. oktober. 

– Politikere er ikke løsningen, de er problemet

Milei fikk 30,28 prosent av stemmene og forsikret at han er klar til å møte ethvert scenario: 

– Vi er klar til å regjere allerede idag om nødvendig.

I nominasjonsvalget stemte argentinerne frem tre av 22 potensielle presidentkandidater. I tillegg til Milei som fikk flest stemmer, kom koalisjonskandidaten fra sentrum-høyre, Patricia Bullrich som nummer to og økonomiministeren fra den sittende sentrum-venstre-regjeringen, Sergio Massa som nummer tre.

https://twitter.com/ada_lluch/status/1691090476164636672?s=20

Professor i økonomi

Den 52 år gamle økonomiprofessoren Milei har sittet i Argentinas nasjonalforsamling siden 2021 sammenlignes med Brasils tidligere president Bolsonaro og er kjent som en varm beundrer av Donald Trump.

Milei lovet under valgkampen å «sette en stopper for den parasittaktige, tyvaktige og verdiløse politiske kasten»:

– Politikere er ikke løsningen, de er problemet.

Går drastisk til verks

Milei har tatt til orde for å legge ned Argentinas sentralbank og erstatte peso med amerikanske dollar samt privatisere statlige virksomheter som går med underskudd.

Han står for tradisjonelle familieverdier og er abortmotstander. Han har også markert seg som klimarealist og avviser en menneskeskapt global oppvarming.

Ny president tiltrer 10. desember. 

Syv tiårs peronistisk ruin

– Den liberale Javier Milei vant nominasjonsvalget og bryter dermed med alle manipulerte meningsmålinger. Hvis han vinder presidentvalget kan det bli første seriøse kursendring efter syv tiårs peronistisk ruin, tvitrer Capitán Bitcoin: 

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp den her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.