Argentina er inne i en økonomisk krise. Mer enn 40 prosent av befolkningen lever i fattigdom og årlig inflasjon er oppe i 116 prosent. En bølge av plyndring har rammet flere byer de siste dagene mens ansvarlige myndigheter benekter virkeligheten. 

Koordineres gjennom sosiale medier

56 personer ble arrestert efter plyndring og forsøk på ran tirsdag eftermiddag i forstedene til Buenos Aires. Tyve personer ble tirsdag arrestert i Córdoba for plyndring av minst 12 butikker. I Mendoza ble syv varetektsfengslet. Det er også rapportert uroligheter i andre deler av landet. 

I hovedstaden Buenos Aires ble et forsøk på plyndring forhindret av lokale borgere.

Minst ti personer ble arrestert mandag da en stor gruppe mennesker forsøkte å plyndre et supermarked i Río Cuarto

Plyndringene koordineres gjennom meldinger på sosiale medier fra uidentifiserte sendere. 

Presidentvalg

Den 22. oktober skal det velges ny president i Argentina. Den sterkt konservative Javier Milei, «Argentinas Donald Trump» gjorde det best i det nylig avholdte nominasjonsvalget. 

Den sittende presidents talsmann Gabriela Cerruti politiserer plyndringene på Twitrer:

– Bildene som sirkulerer i sosiale nettverk er falske. De er publisert på kontoer som tydeligvis tilhører dypt antidemokratiske følgere eller ansatte av Milei som ønsker destabilisering gjennom frykt og usikkerhet.

Kabinettsjef Agustín Rossi sa at de ikke betrakter plyndringene som en sosial reaksjon:

– Mange av deltagerne har et kriminelt rulleblad. Vi ser ikke en sosial reaksjon i dette, derimot ser vi forbrytelser som fortjener straff.

Argentinas svar på Donald Trump leder kampen om president­embedet

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papir- eller e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.