Javier Milei varslet fredag at han vil stenge det statlige nyhetsbyrået Telam fordi det de siste tiårene har vært en propaganda-arm for «kirchnerismen», dvs. tidligere president Cristina Fernández de Kirchner.

«Det er umoralsk at regjeringen i et fattig land som vårt bruker folkets penger på å kjøpe journalistenes vilje», sa Milei.

Da de 800 ansatte kom på jobb mandag, fant de stengte dører.

Milei viser at han mener alvor. Han har kuttet halvparten av seniorstillingene i byråkratiet. Omstillingene vekker sterk motstand fra kreftene som rammes.

En kan trekke en parallell til NRK og norske medier. Statlige penger og tvangslisens gjør at journalistene kan delta som propagandister uten at noen kan straffe dem.

Forskjellen er at i Argentina er kassen tom. Det er det lenge til den er i Norge.

Mileis opprydning vekker også reaksjoner i vestlige venstreorienterte medier som bruker lukningen av Telam til å vise hva som skjer når høyrepopulister får makten.

Argentinas regjering legger ned det statlige nyhetsbyrået Telam og gjør det til et PR- og propagandabyrå for myndighetene.

Landets høyrepopulistiske president Javier Milei har anklaget Telam for å være venstrevridd, og etter 79 år er det slutt for nyhetsbyrået, som har over 700 ansatte.

– Telam slik vi kjente det, har opphørt å eksistere. Det er slutt, skrev Mileis talsperson Manuel Adorni på X lørdag.

– Telam får nå navnet Det statlige publisitetsbyrået (APE), med ansvar for utvikling, produksjon, markedsføring og distribusjon av nasjonalt og/eller internasjonalt reklamemateriell, heter det i en offisiell kunngjøring som kom etter Adornis uttalelse.

Ansatte og mediefagforeningen i Buenos Aires sier regjeringens handlinger er et angrep på ytringsfriheten. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.