Argentinas president Javier Milei kaster ikke bort tiden. Fredag 1. juni annonserte han at han vil legge ned det statlige nyhetsbyrået Télam. 

Vekk med tankepolitiet

Milei starter med det han kaller det argentinske «tankepolitiet»; statlige «avlukker hvor det genereres aktivistjobber» for sosialister. Først ut var INADI – Det nasjonale institutt mot diskriminering, fremmedfrykt og rasisme. Nu vil han på samme vis stenge det statlige nyhetsbyrået Télam.

Milei – som har sittet i presidentembedet i mindre enn tre måneder – begrunner beslutningen om å legge ned Télam med at nyhetsbyrået er et «middel for kirchneristisk propaganda».

Kirchnerismen – som er knyttet til de tidligere presidentene Néstor (2003–2007) og Cristina Kirchner (2007–2015) – er Mileis viktigste opposisjonsbevegelse.

Løfter om aksjoner 

Presseforbundet i Buenos Aires og den argentinske pressearbeiderføderasjonen har varslet juridiske, faglige og politiske aksjoner mot nedleggelsen.

Kort tid efter Mileis kunngjøring twitret pressearbeiderføderasjonens generalsekretær Carla Gaudensi: 

– Télam vil ikke bli nedlagt. Vi vil forsvare ikke bare de ansatte i byrået, men hele det argentinske folk, alle statlige selskaper, den offentlige arv og vårt lands suverenitet. 

– Vil de ha konflikt, skal de få det

Milei lover å gå videre med de økonomiske reformene, uavhengig av støtte fra opposisjonen.

– Vår overbevisning er urokkelig. Vi skal ordne opp i statsfinansene med eller uten hjelp fra resten av det politiske landskap.

Den argentinske presidenten la til at han vil bruke «alle juridiske ressurser» for å implementere reformene: 

– Hvis de ønsker konflikt, skal de få konflikt.

Milei trekker Argentina fra BRICS-utvidelsen: – Vil ikke alliere seg med kommunister

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.