Japans statsminister Fumio Kishida (midten) ankommer Kyiv 21. mars  2023. Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Japans statsminister Fumio Kishida besøkte tirsdag Butsja i Ukraina, der sivile ble massakrert av russiske styrker for et år siden.

Besøket i Butsja er del av et offisielt japansk besøk, som det ukrainske forsvarsdepartementet omtaler som historisk.

NTB-AP-Reuters melder om saken.

Japans statsminister Fumio Kishida ankom tirsdag formiddag den ukrainske hovedstaden Kyiv, der han blant annet skulle møte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Besøket skal vise at Japan støtter ukrainernes kamp mot Russland, melder japansk TV.

I tillegg til å være en økonomisk stormakt, har Japan også en ikke ubetydelig våpenindustri.

Det som gjør besøket ekstra interessant i mediene øyne, er at det finner sted samme dag som Kinas president Xi Jinping har formelle samtaler i Moskva med Russlands president Vladimir Putin.

Mens presidenten i Asias største diktatur Kina besøker sin kollega i Russland, er altså statsministeren i en av Asias demokratiske hovedaktører Japan på besøk i Ukraina. Frontene er tydelige.

Mandag var Kishida i India der han møtte statsminister Narendra Modi. Nettopp Indias posisjon er viktig fremover, da India er et av landene som så langt har sagt seg villige til å kjøpe blant annet olje fra Russland, riktignok til svært rabatterte priser.

De fleste observatører regner det som naturlig at Japans statsminister har bedt India om å revurdere sin holdning til økonomisk samhandel med Russland.

Se utvalget: 

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.