Fumio Kishida ble mandag godkjent i nasjonalforsamlingen som Japans nye statsminister etter Yoshihide Suga og varsler at han skriver ut nyvalg.

Ifølge det japanske mediet NHK vil han skrive ut nyvalg til 31. oktober, skriver Reuters, og Det liberaldemokratiske partiet (LDP) ventes å beholde sitt store flertall.

Kishida, en moderat politiker med forkjærlighet for baseball, vant lett avstemningen i nasjonalforsamlingen med 311 stemmer mot 124 for opposisjonslederen Yukio Edano.

Når Kishida utnevner sin nye regjering, ventes det at den består av både nye ansikter og statsråder fra Sugas regjering.

Både utenriksminister Toshimitsu og forsvarsminister Nobuo Kishi ventes å fortsette, mens ny finansminister trolig blir Shunichi Suzuki. Regjeringen får trolig tre kvinner.

Suga opplyste 3. september, etter bare ett år som statsminister, at han ikke ønsket å ta gjenvalg som partileder i LDP. Kishida ble i forrige uke valgt til hans etterfølger foran den populære vaksineministeren Taro Kono.

64-åringen, som er tidligere utenriksminister, regnes som et trygt valg som neppe endrer regjeringens nåværende kurs i særlig grad.

Koronapandemien

Hans store utfordring blir å få økonomien på fote igjen etter koronapandemien. Japan har i stor grad vært nedstengt hele det siste året, og det var først i forrige uke at de fleste av tiltakene ble opphevet.

Rundt 60 prosent av befolkningen er vaksinert, men det er bekymring for at helsevesenet kan overbelastes om det kommer en ny smittebølge.

Foran valget om mindre enn en måned er den lave oppslutningen til regjeringen hans første umiddelbare utfordring.

Populariteten har dalt som følge av blant annet håndteringen av koronakrisen og avgjørelsen om å avholde sommer-OL i Tokyo. Det ventes likevel at regjeringspartiet LDP beholder sitt flertall, selv om noen mandater kan gå tapt.

I sentrum

Kishida er regnet som en politiker som står nær det politiske sentrum. Han har lovet en stor økonomisk gjenreisningspakke, mens han har også sagt han vil få ned de økonomiske forskjellene i landet.

Tidligere har Kishida hevdet at den økonomiske politikken til tidligere statsminister Shinzo Abe bare beriket store selskaper.

Den kommende statsministeren ser på det som sitt livs jobb å avskaffe atomvåpen. I 2016 tok han USAs daværende president Barack Obama med til Hiroshima.

Stø kurs i utenrikspolitikk

Når det kommer til sikkerhetspolitikk og diplomati, er det lite som tyder på at det blir endringer, ifølge Yu Uchiyama ved Tokyo-universitetet. Han støtter de tette forbindelsene mellom USA og Japan på sikkerhetsfeltet.

I tillegg støtter han sikkerhetssamarbeid med likesinnede demokratier i Europa for å demme opp for Kinas økende innflytelse og atomtrusselen fra Nord-Korea.

Til tross for sitt liberale rykte har han blitt sett på som utydelig når det kommer til sosiale spørsmål som homofiles rettigheter. Kishida har sagt at han ikke er helt klar for å godta likekjønnet ekteskap.

Ustabil trend

Japan har den siste tiden vært preget av mange politiske skifter, noe som er uvanlig i landet etter åtte år med Abe som statsminister.

– Bekymringen er ikke knyttet til individer, men stabiliteten i japansk politikk, sier Michael Green ved Center for Strategic and International Studies til nyhetsbyrået AP.

Han sier det avgjørende nå er hvorvidt Japan går inn i en periode med skiftende lederskap eller tilbake til en mer stabil politisk situasjon.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.