Foto: Christian Hartmann/Reuters/Scanpix

Italias statsminister Giuseppe Conte går av, men ifølge politiske kilder er det kun fordi han håper å kunne danne en ny regjering med bredere oppslutning.

Conte kommer til å levere sin avskjedssøknad til president Sergio Mattarella tirsdag, opplyser Contes eget kontor mandag kveld.

Han har innkalt sin regjering til et møte tirsdag morgen klokka 9, og der vil han orientere sine ministre om beslutningen.

Contes regjering mistet sitt flertall i nasjonalforsamlingen da det lille samarbeidspartiet Italia Viva nylig trakk seg som følge av uenighet om koronahåndteringen og bruken av EU-midler.

Selv om Contes regjering har mistet sitt parlamentariske flertall, overlevde den i forrige uke to tillitsvoteringer, den ene i Deputertkammeret, den andre i Senatet. I den siste avstemningen ble han reddet av at flere senatorer unnlot å stemme.

De siste dagene er det blitt spekulert på om det går mot nyvalg i Italia såfremt Conte ikke finner et nytt parti som vil støtte hans regjeringsprosjekt.

Viva Italia ledes av tidligere statsminister Matteo Renzi. Bruddet kom etter at Italia Vivas to ministre ikke ville stille seg bak regjeringens plan om hvordan de skulle bruke støtten fra EU til å gjenreise økonomien etter koronakrisen.

Conte har avvist å innlede et nytt samarbeid med Renzi.

– Det er ikke mulig å gjøre om på det som har skjedd og gjenopprette det nødvendige tillitsforholdet, sa Conte i nasjonalforsamlingen i forrige uke.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂