Den canadiske statsministeren Justin Trudeau gjorde om mye av kabinettet sitt på onsdag i et forsøk på å snu elendige meningsmålinger.

Med mål om å øke fokuset på økonomiske problemer, som boligmangel og økende levekostnader, gjør Trudeau det samme som den franske presidenten Emmanuel Macron gjorde for å vinne tilbake popularitet blant velgerne.

Den liberale Trudeau, som har vært ved makten siden 2015, brakte inn syv nye personer i kabinettet, men beholdt tungvektere som finansminister Chrystia Freeland, innovasjonsminister Francois-Philippe Champagne og utenriksminister Melanie Joly i deres nåværende stillinger, skriver Reuters.

Statsministeren endret eller justerte beskrivelsen av om lag tre fjerdedeler av stillingene sammenlignet med sitt forrige kabinett, og den tidligere innvandringsministeren Sean Fraser overtar et nyopprettet departement for bolig, infrastruktur og lokalsamfunn.

– Dette er ikke småjusteringer. Det er en stor omstilling, sa Frank Graves, president for meningsmålingsfirmaet Ekos.

– Rokeringen sender en tydelig melding om at regjeringen er klar over at deres nåværende oppslutning blant velgerne er svekket, la han til.

Det konservative opposisjonspartiet, som beskylder Trudeau for boligmangelen og høy inflasjon, har vært jevnt foran på meningsmålingene i over et år.

En meningsmåling fra Abacus Data som ble offentliggjort på onsdag, viste at partiet hadde en uvanlig stor ledelse over liberalerne med 38 prosent mot 28 prosent, noe som ville sørget for Trudeaus nederlag hvis det ble holdt valg nå.

– Det var viktig å bringe inn frisk energi med nye medlemmer og nye utfordringer, spesielt for vårt økonomiske team, sa Trudeau til reportere etter skiftet.

– Vi står overfor betydelige økonomiske utfordringer – boligmangel, levekostnader, inflasjon og renter, la han til.

Macron omrokerer etter opptøyene som skaket landet

Den konservative lederen Pierre Poilievre kalte Trudeaus grep et «bevis på statsministerens manglende evner til å styre landet».

– Justin Trudeau har kanskje sparket mange av kabinettministrene i dag, men han er like uvøren som alltid, og insisterer på sin politikk med høy inflasjon, høye utgifter og høye skatter, sa han i en uttalelse.

Tidspunktet for det neste valget er uklart, siden Mr. Trudeau kun har et parlamentarisk mindretall og er avhengig av støtte fra venstreorienterte New Democrats for å regjere. Det partiet har en avtale om å holde ham ved makten til 2025, men avtalen er ikke bindende.

– Vi forventer å kunne styre i et par år til, sa Trudeau til reportere og mente at det ikke er noen grunn for et tidlig valg.

New Democrat-leder Jagmeet Singh, sa da han ble spurt om Trudeau’s kommentar, at:

– Vi fokuserer på å oppnå resultater for folket, ikke å tvinge frem et valg.

Ms. Shachi Kurl, president for meningsmålingsfirmaet Angus Reid Institute, sa at et valg mest sannsynlig ikke var nært forestående.

– Ingen rokering, uansett hvor stor og omfattende, kan fornye en regjering og statsminister som har vært ved makten i åtte år, sa hun, og la til:

– Med den ledelsen de konservative nå har på liberalerne, så er det beste de kan gjøre å prøve å forsinke valget og håpe at levekostnadene ikke lenger er et avgjørende tema når de søker om fornyet mandat og tillit.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.