Canadas konservative har med stort flertall valgt Pierre Poilievre til ny leder. Han er mot Trudeaus vaksinetvang, for Truckerne og mot et grønt skifte som ødelegger oljenæringen. NTB kaller ham «en brennende populist». Poilievere er nok en politiker som går i nasjonal retning og vinner stort på det. En annen er Italias Giorgia Meloni som leder på målingene i Italia.

Mediene forsøker å snakke disse politikerne ned slik at velgerne ikke forstår hvor store bevegelser som skjer rundt om i vestlige land.

Men selv NTB lar det skinne gjennom at Poilievre er en vinner og erkjenner at Trudeaus popularitet har fått en knekk. Poilievre er Trudeaus hovedmotstander.

Canadas konservative parti har valgt Pierre Poilievre til sin nye leder med 68 prosent av partimedlemmenes stemmer.
Poilievre er en brennende populist som er imot vaksinepåbud og legger skylden for global inflasjon på statsminister Justin Trudeau.

Han vant i første runde av avstemningen over en mer moderat kandidat og blir som opposisjonsleder nå statsminister Justin Trudeaus hovedmotstander.

Polievre er ingen novise i canadisk politikk. At han går til høyre kan kanskje ha noe å gjøre med politikken som den sittende regjering har ført?

43 år gamle Poilievre har vært medlem av parlamentet siden han var 25, og var medlem av kabinettet til den siste konservative statsministeren i Canada, Stephen Harper.

Med skarpe og vittige kommentarer har han samlet stor støtte på grunnplanet i partiet og trukket mange nye medlemmer til partiet. Han har særlig støtte i det oljerike vestlige Canada der det er stor skepsis til klimatiltak.

Han støttet canadiere som nektet å vaksinere seg mot koronaviruset, stilte seg bak lastebilkolonnen av vaksinemotstandere fra Vest-Canada som lammet hovedstaden Ottawa og grensa til USA i fjor og er talsmann for kryptovaluta og oljeledninger.

NTB siterer en professor som sammenligner Poilievre med Ted Cruz, en av Trumps allierte. Det er altså en Trump-politiker som kan komme til makten i Canada, samtidig som Trump har vunnet 92 prosent av primærvalgene i USA. Risikerer USA og Canada å få myndigheter på samme side? Det ville være et jordskjelv på det amerikanske kontienent. Canada har vært essensen av liberal stat.

Professor Nelson Wiseman ved University of Toronto sier han er en høyrepopulist som i USA best kan sammenlignes med Ted Cruz, uten abortmotstanden.

Moderate konservative mener at partiet med Poilievre beveger seg for langt til høyre, og noen truer med å gå ut. Forretningsmannen Kevin O’Leary skriver i en epost til partiets medlemmer at Poilievre er for polariserende til å greie å vinne valg.

Trudeaus oppslutning har bleknet noe den siste tiden, men en avtale mellom hans Liberale parti og Det nye demokratiske partiet (NDP) på venstresiden gjør at det ikke blir nytt valg i landet før 2025. (NTB)

Det er presidentvalg i USA i 2024. En må anta at utfallet vil ha betydning for valget i Canada.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.