Den kanadiske statsministeren Justin Trudeaus liberale parti møtte et forbløffende nederlag i suppleringsvalget i Toronto-St. Paul valgkrets, rapporterer CBC News.

Den konservative Don Stewarts triumf er overraskende ettersom de liberale har hatt dette setet siden 80-tallet.

Don Stewart, en konsulent, gikk seirende ut av valget med rundt 42 prosent av stemmene. Den liberale kandidaten Leslie Church, en tidligere ansatt i parlamentet og advokat, fikk nesten 40 prosent av stemmene. Hvis dette gjentar seg i andre valgkretser, kan mange liberale parlamentsmedlemmer gå på et nederlag ved neste valg.

Det liberale partiets svake resultat i en slik høyborg kan føre til selvransakelse for Trudeau, som har sett sin popularitet synke på grunn av inflasjon, økende levekostnader, høye boligpriser og økende innvandring, noe som har gitt næring til misnøye blant velgerne, skriver CBC News.

En arrangør som oppfordret jødiske innbyggere til å stemme mot de liberale i Torontos suppleringsvalg denne uken, antyder at en økning i antisemittisme motiverte mange til å møte opp på valgurnene, skriver Stephanie Taylor i CTV News.

Andrew Kirsch hjalp til med å lansere gruppen Jewish Ally tidligere i år i påvente av mandagens avstemning. Det endte med et overraskende tap for de liberale og en seier til Don Stewart med nesten 600 stemmer.

Kirsch sier at medlemmer av det jødiske samfunnet føler seg forlatt av de regjerende liberale, og han tror det spilte en større rolle i valgresultatet enn eventuelle synspunkter på selve Israel-Hamas-krigen. Både de liberale og de konservative har erkjent at krisen i Midtøsten var en faktor i en valgkrets der én av seks innbyggere identifiserer seg som jøder.

Under valgkampen kom de konservative med en direkte appell til det jødiske samfunnet som mottok et brev undertegnet av Melissa Lantsman, nestleder i partiet og parlamentsmedlem i Toronto-området, som selv er jøde. I brevet sto det at velgerne burde velge den konservative kandidaten som en måte å påpeke statsminister Justin Trudeaus svik.

Kirsch sa at det er viktig for folk å forstå at medlemmer av det jødiske samfunnet har ulike syn på Israel og konflikten. Men det finnes noen gjennomgående linjer, og en av dem er den økende antisemittismen de har sett, og regjeringens svar på den.

Beboerne har sett vold i lokalsamfunnet, bemerket Kirsch, inkludert en skyteepisode på en jødisk skole og pågående pro-palestinske protester. Og de følger med på lignende handlinger andre steder i landet, blant annet i andre storbyer som Montreal. Det har vært en skremmende tid for det jødiske samfunnet, og de føler at de ikke har fått den støtten de burde ha fått fra denne regjeringen.

Klein Leighton, som tidligere bodde i distriktet, sa også at hun har snakket med folk som sliter med å fortsette sin mangeårige støtte til de liberale på grunn av det de beskriver som en lunken respons på antisemittisme.

Etter valgnederlaget sa statsminister Justin Trudeau at han hører folkets bekymringer og frustrasjoner:

– Dette var åpenbart ikke det resultatet vi ønsket, men jeg ønsker å være tydelig på at jeg hører dine bekymringer og frustrasjoner.

Han svarte ikke på spørsmål fra journalister. Mange spør om dette kan bety slutten på Justin Trudeaus politiske karriere. Justin Trudeau får en vekker, skriver Politico.

Et forbløffende tap i spesialvalget forsterker spørsmålene om statsministerens fremtid. Det svimlende tapet, som kommer midt i Canadas økonomiske krise og et voksende ønske om politisk endring, vil bare forsterke presset på Trudeau om å trekke seg til fordel for partiet sitt.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.