Folkelige markering til støtte for maktskiftet i Podgorica, Montenegro.  Foto: AP Photo/Risto Bozovic, File

For første gang på 30 år overtar opposisjonen Montenegro regjeringsmakten. Blant støttespillerne for det nye styret er den serbisk-ortodokse kirken.

Tre måneder etter valget på ny nasjonalforsamling har nasjonalforsamlingen gitt grønt lys til at Zdravko Krivokapic (62) blir statsminister, ifølge NTB-AFP.

Han har aldri tidligere vært politiker, men har bakgrunn som universitetsprofessor. Mesteparten av regjeringen hans består av unge, høyt utdannede eksperter, ikke politikere, et kompromiss som er ment å bygge bru mellom fløyene i det nye parlamentariske flertallet, som er preget av store ideologiske forskjeller.

Det er den første maktovertakelsen i Montenegro på 30 år.

Montenegro var fra 1992 til 2006 i føderasjon med Serbia. I 2006 ble det avholdt en folkeavstemning der et flertall sa ja til å oppheve unionen. Dermed ble Montenegro et uavhengig land. I hele denne perioden var det sosialdemokratene som satt med regjeringsmakten.

Vil inn i EU

En viktig grunn til at den brokete opposisjonskoalisjonen vant valget, er at den sikret seg støtte fra den serbisk-ortodokse kirken.

Dermed greide den med knapp margin å slå det sosialdemokratiske partiet til president Milo Djukanovic. Partiet ble landets største, men greide ikke å sikre seg parlamentarisk flertall.

Montenegro har siden 2017 vært medlem av Nato, og Krivokapic har lovet betydelig framgang i landets medlemskapsforhandlinger med EU.

Ifølge Verdensbankens anslag kommer landets BNP til å krympe med 12 prosent i år, mye på grunn av koronapandemien. Sett i forhold til befolkningen er landet ett av de hardest rammede i Europa.

Serbisk identitet

Valget i august førte også til en debatt om nasjonal identitet i et land der nesten hver tredje innbygger regner seg selv som serbere, og den serbisk-ortodokse kirken er landets største religiøse samfunn.

Maktovertakelsen blir både møtt med glede og bekymring blant mer liberale krefter.

Mens enkelte mener det vil føre til mer demokrati, misliker andre at den nasjonalistiske proserbiske fløyen nå har fått plass i regjeringen.

Document har tidligere i år omtalt utviklingen i Montenegro:

«En folkereisning av kristne har siden nyttår marsjert i Montenegros gater, flere ganger i uken.  Oppstanden har ingredienser som ville ha vært en thriller verdig: Penger, makt, klassisk øst-vest politikk, NATO, kinesiske statslån og smugling.  Mannen de vil ha vekk, er presidenten i De svarte fjells land, president Milo Đukanović.

Det de troende først og fremst reagerer på er Đukanović og hans familie og deres politiske alliertes forsøk på tilrane seg den serbisk-ortodokse kirkens mange hundre klostre, og eiendommer, også ved den attraktive kysten.»

Nå ser det altså ut til at disse protestene har resultert i et maktskifte.

Les også den tidligere saken i Document: Montenegro: Folkekirke i kamp mot staten

En perfekt jule gave til deg selv eller andre: 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.