For andre gang på fem uker skal grekerne stemme fram en ny nasjonalforsamling. Høyrepartiet Nytt demokrati er ventet å gjøre det enda bedre enn forrige gang.

Valget i mai endte med en solid seier til partiet, som ledes av statsminister Kyriakos Mitsotakis. Men det var ikke nok til å sikre parlamentarisk flertall, dermed ble det et nytt valg, slik landets nye valglov tilsier. Denne gangen får største parti en form for bonus som skal bedre mulighetene for å kunne danne en flertallsregjering.

Søndagens valg blir holdt få dager etter at hundrevis av migranter og flyktninger døde i et forlis utenfor kysten av Peloponnes sørvest i Hellas. Mange av dem er fortsatt savnet, og gresk kystvakt er blitt kraftig kritisert for ikke å ha forsøkt å evakuere båten. Den ble oppdaget flere timer før den kantret og sank, trolig med hundrevis av mennesker innesperret under dekk.

Men båtkatastrofen har ikke rokket ved Mitsotakis’ ledelse på om lag 20 prosentpoeng over sin venstreorienterte rival Alexis Tsipras på meningsmålingene.

Stemmer med lommeboka

Grekerne, som det siste tiåret har opplevd finanskrise, kraftig lønnsnedgang og kutt i offentlig sektor, ser ut til å være mest innstilt på gjenvalg av en høyreregjering som har styrt landet i en fireårsperiode der landet igjen opplever vekst, og arbeidsledigheten har gått ned.

– Det vi ser her, er stemmegivning basert på økonomi, sier analytikeren Yannis Tsirbas ved Universitetet i Aten.

Han mener Mitsotakis har lyktes med å nå fram til sentrumsvelgerne, godt hjulpet av en høyrepresse som mer enn gjerne stiller statsministeren i et godt lys, samt ved å sette munnkurv på den mest høyreorienterte fløyen i eget parti.

– Han har bygget dette bildet av en moderat politiker og en effektiv politiker i mange år nå, sier han om Mitsotakis, som tilhører en av de politiske dynastiene i Hellas med en far som var statsminister tidlig på 1990-tallet.

Liberalisering

Strategien så langt har vært å føre en såpass næringslivsvennlig politikk at det lokker investorer til Hellas, samt få landet til å framstå som et ansvarlig medlem av eurosonen.

Så langt har det virket: I valget i mai greide høyresiden å vinne flere valgkretser der sosialistene tradisjonelt har stått sterkt. Det gjelder blant annet Kreta og relativt fattige områder rundt Aten.

En av områdene der Nytt demokrati nå har flertall, er Kaisariani, som tidligere hadde kallenavnet «Lille Stalingrad». Her har mange av innbyggerne med stolthet stemt på kommunistpartiet KKE.

– Jeg kommer fra en venstreorientert familie, og jeg støttet venstresiden. Jeg hadde slektninger som satt i fengsel på grunn av sine meninger. Moren min var kommunist, faren min også, det var kun det, sier Theodoros Sideris, som vokste opp i en brakke i Kaisariani.

Nå, i en alder av 76 år, har han for første gang hoppet over til høyresiden.

– Mitsotakis fikk meg til å bytte. Han snakker til deg direkte og holder løftene sine. Vi husker fortiden, og vi respekterer den. Borgerkrigen og splittelsen, den er over. Å snakke om fortiden er ikke et politisk argument, sier han.

Velgerne har forandret seg

For opposisjonslederen Alexis Tsipras handler valget om å overleve politisk. Han leder det venstreorienterte partiet Syriza og var statsminister i noen av de vanskeligste årene etter finanskrisen.

Under valgkampen har han lovet å forsvare det greske helsevesenet og velferdsstaten, men uten at han har overbevist velgerne. Han har dessuten tapt på at det de siste årene har dukket opp en rekke nye småpartier i Hellas, samt at det sosialdemokratiske partiet Pasok, har begynt å hente seg inn igjen.

Ifølge Tsirbas har venstresiden også mistet oppslutning som følge av at velgermassen har forandret seg.

– Jeg tror pandemien også spilte en stor rolle, den gjorde alle mer selvsentrerte og fremmet verdier som trygghet og beskyttelse. Det er konservative verdier, sier han.

– Så det ser ut som om verdiene til denne regjeringen, er i tråd med den konservative dreiningen i det greske samfunnet. Jeg tror disse to aspektene er meget sentrale for å forklare hvorfor Nytt demokrati vant valget og kommer til å vinne igjen, sier Tsirbas.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.