Selv om det konservative partiet til statsminister Kyriakos Mitsotakis, Ny demokrati, fikk over 40 prosent av stemmene i søndagens valg i Hellas, mislyktes partiet i å få rent flertall i nasjonalforsamlingen.

Mitsotakis’ Ny demokratiparti var hele 20 prosentpoeng foran sin viktigste rival, det venstreorienterte Syriza-partiet, med over 90 % av stemmene talt opp, en seiersmargin som ikke er sett siden 1974.

Men på grunn av det nåværende valgsystemet for proporsjonal representasjon, er stemmeandelen på vel  40 % ikke nok til å sikre et flertall av de 300 setene i parlamentet, noe som betyr at han enten må søke en koalisjonspartner fra et mindre parti eller gå veien om en ny valgomgang.

En ny valgomgang, sannsynligvis i slutten av juni eller begynnelsen av juli, vil bli avholdt med en ny valglov som gir bonusseter til det vinnende partiet, noe som gjør det lettere for det å danne en regjering på egen hånd. (Ekathimerini)

Hellas’ president Katerina Sakellaropoulou vil mandag følge fastsatte prosedyrer og gi lederne for de tre største partiene en anledning til å forsøke å få til et styringsdyktig flertall. PASOK, det gamle sosialistpartiet, gikk også sterkt frem i dette valget, fra 8 til 11,5 prosent av stemmene.

Det er ventet at hvert av de tre partiene vil få tre dager til å få i stand en koalisjon. Om de mislykkes i dette, vil det altså bli utlyst en ny valgomgang i juni eller juli.

Mitsotakis wins big, will seek outright majority in second election

Exploratory mandates to go to top three parties

Greece general election: Five things we learned from Sunday’s vote (Euronews)

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.