Den europeiske grensevakten Frontex vant frem i EU-domstolen i en sak reist av syriske migranter om erstatning efterat de ble ulovlig returnert til Tyrkia. 

Det enkelte land ansvarlig

Frontex er blitt beskyldt for å lukke øynene for, og til og med samarbeide om, «pushback» av migranter. Ifølge ngo-er skal dette særlig være dagens orden i Hellas. Frontex avviser anklagene og legger ansvaret på det aktuelle EU-landet.

Flere traktater slår fast at en asylsøker skal ha mulighet til å søke om asyl, men ikke alle EU-land overholder det. Domstolen kom frem til at hvert enkelt land selv er ansvarlig for den politikken de fører på området. Frontex er bare en medhjelper og altså ikke ansvarlig for tilbakesendelsen av den syriske familien.

Krevde nær 140.000 euro 

Saken ble reist av en syrisk familie. I 2016 ankom familien med fire barn Hellas for å søke om asyl. Men ifølge familien ble de villedet av Frontex og satt på et fly til Tyrkia. Dermed gjorde Frontex seg skyldig i ulovlig utvisning av asylsøkere, hevdet familien. For dette krevde familien en kompensasjon på nær 140.000 euro fra den europeiske grensevakten, i overkant av 96.000 euro for skade på eiendeler og 40.000 euro som moralsk oppreisning for nedverdigende behandling samt følelsen av angst de opplevde spesielt på flyturen tilbake til Tyrkia.

Beløpet skulle brukes til å bygge opp et liv i det nordlige Irak.

Frontex fører ingen egen politikk

Men familien har ikke rett til denne kompensasjonen, fastslo EU-domstolen. Frontex hevder at de ikke er ansvarlig for tilbakesendelsen, og dette resonnementet er domstolen enig i. Medlemslandene er selv ansvarlig, Frontex bistår medlemslandene og fører ingen egen politikk på området. 

Dette er første gang at EUs høyeste domstol har tatt stilling til Frontex’ medvirkning til ulovlig retur av asylsøkere. Avgjørelsen regnes som prinsipielt viktig og blir lagt merke til i England:

Skuffet familiefar

Familiefaren Farouk sier til RTL News at de er skuffet over kjennelsen. 

– Vi er uten håp. Vi er blitt urettferdig behandlet og det bør Frontex holdes ansvarlig for. 

Om han kommer til å anke er uvisst. Farouk skal diskutere det med sin advokat.

«Pushbacks»

Det har vært endel debatt rundt bilder som viser den greske kystvakt samle grupper av ulovlige migranter på Lesbos og tar dem med ut på havet hvor de efterlater dem med baugen vendt mot tyrkisk farvann. 

Dette er offisielt ikke tillatt, men et flertall av grekerne støtter den strenge anti-migrasjonspolitikken, skriver de Volkskrant og det ble stadfestet i mai da høyresiden vant valget i Hellas. 

Vil ha mur langs hele grensen

Vinneren, partiet Néa Dimokratía (Nytt Demokrati) og sittende statsminister Nyriakos Mitsotakis, regnes som sterke innvandringskritikere. 

Før valget lovet Nytt Demokrati blant annet å bygge en mur mot Tyrkia som EU skal betale for. Det er allerede en 37 kilometer lang mur mellom Hellas og Tyrkia, men Mitsotakis har lovet å forlenge den så den favner hele den 192 kilometer lange landegrensen.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.