Tirsdag 10. januar startet rettssaken mot 24 NGO-arbeidere anklaget for å ha organisert illegal innvandring, hvitvasking av penger, spionasje, ulovlig tapping av kystvaktens radiofrekvenser, avsløring av statshemmeligheter og menneskehandel på Lesbos.

Kriminell organisasjon

De venstreorienterte aktivistene fra Emergency Response Center International (ERCI), en kriminell organisasjon ifølge greske myndigheter, risikerer opptil 25 års fengsel. 

De siktede har vært involvert i transport av migranter som forsøkte å krysse ulovlig med båt fra Tyrkia til Lesbos mellom 2016 og 2018. 

Lesbos har siden 2015 vært en hovedinngangsport til Europa for illegale, primært mannlige muslimske migranter fra Midtøsten og Afrika.

2000 euro pr. innvandrer

ERCI definerer seg selv som «en ideell gresk organisasjon som yter nødhjelp og humanitær hjelp». Til tross for en nonprofit-profil har NGOen tjent betydelige summer som en «kanal» for ulovlige aktiviteter. For hver illegale innvandrer de bragte inn i Hellas puttet organisasjonen rundt to tusen euro i lommene. Utfra forskjellige statlige programmer (ernæring, utdannelse og bolig) ble ERCI tildelt rundt 5000 euro pr. innvandrer for introduksjon i samfunnet.

Alt en NGO trenger å gjøre for å få støtte er å si at de fremmer menneskerettighetene og sørge for at pengene ikke spores, skriver den italienske avisen InsideOver.

Avskrekker folk fra å «hjelpe»

Andre NGOer som lever av å transportere illegale migranter til Europa, kritiserer rettssaken og anklager greske myndigheter for å avskrekke folk fra å «hjelpe» migranter og «flyktninger».

ECRI er ikke eneste NGO som står overfor anklager for å ha bidratt til ulovlig innvandring til Hellas de siste årene. I en tidligere politietterforskning hvor også en nordmann var involvert, ble det navngitt flere tyske NGOer som har hjulpet menneskesmuglere i Tyrkia.

Opererte «tilsynelatende humanitært»

Mare Liberum, Sea Watch, FFM og Josoor International Solidarity ble anklaget for å villede gresk grensevakt med hensikt å smugle migranter inn i Hellas. NGOene opererte ifølge politiet, på en tilsynelatende «humanitær måte». Flere av de rundt førti organisasjonene på Lesbos hadde ikke organisasjonsnummer, ingen bankkonto, ingen oversikt over ansattes lønn, ingen åpenbare finansieringskilder.

Aktivistene skal ha avlyttet kommunikasjon mellom greske tjenestemenn og manipulert nødkommunikasjonen til å koordinere innvandrerbåtenes posisjoner og unngå greske myndigheter.

EU oppmuntrer ulovlige innvandrere

Istedenfor å hjelpe Hellas med å stoppe flommen av illegale innvandrere, har EU brukt hundrevis av millioner euro på å bygge boliger til dem. EU oppmuntrer migranter til å invadere Hellas og sikrer dem et behagelig langt opphold på skattebetalernes regning.

EU har sammen med frivillige organisasjoner, ignorert den kompakte motstanden både fra flertallet av greske lokalsamfunn og myndigheter. EU har bekymret seg for migrantenes rettigheter og levekår og ignorert de økonomiske byrdene så vel som lokalbefolkningens sikkerhetsbekymringer. EU og NGOene anfører humanitære årsaker for å ta seg av innvandrerne uten å ta hensyn til det greske folk. De nevner heller ikke den uforholdsmessig store byrden grekerne har påtatt seg på vegne av hele Europa.

– EUs «kriminelle» tilrettelegging av invasjonen

Under en av EU-kommissær Ylva Johanssons kontroversielle reiser til Hellas for å annonsere mer penger til boliger for migrantene, ble hun av en rasende kvinne konfrontert med EUs bevisste og «kriminelle» tilrettelegging av invasjonen av landet:

– Du vil endre vår nasjon og vårt blod. Vi er Hellas og vi ønsker å forbli Hellas. Dette er vårt land, ikke ditt. Du burde skamme deg over det du gjør.

– Du forteller oss at vi må være noe annet enn Hellas, vi skal være forpliktet til å ta imot fremmede som ikke har rett til å krysse grensen … det er en forferdelig ting du gjør, det er en forbrytelse, belærte kvinnen Johansson i et fem minutter langt fortvilet uttrykk for lokalbefolkningens frustrasjon.
Demografisk jihad

Den greske kvinnen har rett til å bekymre seg over at landet endrer seg. Migrasjonen har sjokkerende demografiske konsekvenser og påvirker europeiske lands nasjonale og kulturelle identitet. 

Tyve prosent av den europeiske befolkning vil i 2050 være muslimer på grunn av EUs tilrettelegning for «multikultur» og massemigrasjon. I Belgia er en tredjedel av landets befolkning av utenlandsk opprinnelse, og i Brussel er belgierne allerede en minoritet, skriver RAIR Foundation.

I Malmö er svensker en minoritet i alle aldersgrupper under 60 år. Integrering er ikke lenger mulig. Innvandringsentusiaster argumenterer for at skolebarna må undervises på andre språk enn svensk. Etniske svensker spør seg hvor de skal flykte, de bor jo allerede i Sverige.

Moské i Athen

Nylig presset EU det ortodoks kristne Hellas til å imøtekomme muslimene og bygge en skattebetalerfinansiert moské. Det har ikke vært noen offisiell moské i Athen siden Hellas etter nesten 400 år vant uavhengighet fra Det osmanske rike i 1832.

Landets 180 år lange forbud mot bygging av moskeer i hovedstaden Athen var med det opphevet – parallelt med at det hver dag rapporteres om skjending av greske kirker.

2339 greske kirker skjendet 2015–2020

Redd for å bli arrestert

NRK har valgt å invitere flyktningeaktivisten Katrin Glass Brubakk til å forklare hva saken handler om. Hun har ifølge NRK, i flere år hjulpet båtflyktninger som har kommet i flåter til Lesbos. Nu er hun redd for å bli arrestert for det samme arbeidet:

– Det de faktisk har gjort er å redde flyktninger fra å drukne, gitt dem varme tepper, vann og mat da de kom til land. En hjelp vi normalt ikke ser på som kriminelt, men snarere helt nødvendig.

Ifølge Al Jazeera er det Europas største tilfelle av kriminalisering av solidaritet. På andre siden av Egeerhavet omtaler den tyrkiske avisen TimeTurk rettssaken som «en farse».

Fra havet til fengselet

I Italia ble det ifølge rapporten «Dal mare al carcere» (‘Fra havet til fengselet’) arrestert 264 «scafisti» (menneskesmuglere) i 2022 anklaget for å ha medvirket til irregulær immigrasjon til sjøs, de fleste av dem egyptiske statsborgere. Ifølge offisielle tall ble 350 personer varetektsfengslet på denne siktelsen.

– De blir ført til Tyrkia og «trent» i tre dager før de blir sendt til sjøs. 

Tyrkiske statsborgere kommer på annenplass med rundt 50 arrestasjoner. Andelen av vestafrikanere er gått ned.

Lesbos

Lesbos (eller Lésvos) er Hellas’ tredje største øy. Den er skilt fra Tyrkia ved Mytilinistredet som på det smaleste er 5,5 kilometer bredt.

To av antikkens store lyriske diktere kom fra Lesbos, Alkaios og den kvinnelige poeten Sapfo som skrev følelsesmessige dikt rettet mot kvinner. Det er opphavet til betegnelsen «lesbisk» kjærlighet. «Sapfisk» kjærlighet har samme betydning. Lesbos og særlig byen Eresos, Sapfos fødested, er et kjent reisemål for lesbiske kvinner.

 

Oppdatering: Domstolen har fredag henlagt anklagene om spionasje, men de siktede risikerer fremdeles å bli etterforsket og rettsforfulgt for menneskesmugling og flere andre anklager i saken.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!

Støtt Document ved å kjøpe våre bøker!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.