Eritreiske migranter på dekket av et gresk kystvaktskip, ved øya Lesvos. Foto: AP Photo/Panagiotis Balaskas

I løpet av årets fem første måneder økte antallet ulovlige innvandrere som kom inn i EU via Hellas fra Tyrkia betydelig, sammenlignet med samme periode i fjor. En ny migrantkrise kan være under oppseiling.

Mens Europa har sitt fokus på krigen i Ukraina, de stadig økende energiproblemene, inflasjon og en mulig matmangel, fortsetter bare migrantkrisen i Sør-Europa. At problemet nå er mindre omtalt i mediene, betyr ikke at det er borte.

Fria Tider skriver at Hellas nå opplever en markant økning av migranter som kommer via Tyrkia:

Under årets första fem månader ökade antalet illegala invandrare som reste in i EU via Grekland från Turkiet med 36 procent jämfört med samma period förra året, rapporterar AFP.

Dette er ofte personer fra land som Syria, Irak og Afghanistan, i hovedsak unge menn.

I senere tid har det også vært et økende antall fra Eritrea. for få dager siden, 22. juni, ble en gruppe på 30 eritreere tatt opp av et kystvaktskip rett ved øya Lesvos. Gruppen besto av 25 menn og fem kvinner, ifølge NTB.

I første omgang samles disse migrantene på en håndfull greske øyer, der de håper å kunne komme seg videre over mot fastlandet. Deretter er planen for de fleste å ta seg nordover i Europa, til land som Tyskland, England og de skandinaviske landene .

Grekiska myndigheter varnar för att närmare 5.000 illegala har samlats på den turkiska sidan nära de grekiska öarna Lesbos, Chios, Samos, Kos och Rhodos i Egeiska havet, och nu väntar på att sätta kurs mot EU-landets territorium.

Dette er et stort problem for greske myndigheter, både overfor egen, innvandringstrett befolkning og overfor andre land i EU:

Den grekiska regeringen har lovat hårdare tag mot det illegala invällandet men hittills har resultatet varit magert.

NTB melder nå om gryende uro og konflikter på disse øyene:

Menneskerettighetsaktivister demonstrerte i helgen på den greske øya Lesvos mot at den greske kystvakten og EU skyver migranter tilbake til Tyrkia.

Aktivistene bar plakater mot såkalte pushbacks da de demonstrerte i havna i byen Lesvos lørdag.

Hellas avviser imidlertid at de sender migranter tilbake. Sjøfartsminister Giannis Plakiotakis sier at alle anklager de har mottatt, er gransket og har vist seg ikke å stemme.

Likevel har menneskerettighetsgrupper i årevis hevdet at kystvakten og europeiske grensemyndigheter stopper migranter i båter før de når den greske kysten, og sender dem tilbake til tyrkisk farvann.

Men Hellas sier de bare forsvarer sine grenser, som også er EUs yttergrense.

Plakiotakis sier at første prioritet er å redde liv, men han beskylder også Tyrkia for å la migranter sette ut i båt mot Hellas, trass i at Tyrkia får penger fra EU for å ha flyktninger i landet.

 Les også:. 

Migrant skutt og drept ved grensen mellom Tyrkia og Hellas

Sommer er tid for å lese gode bøker:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Husk å støtte Document nå i sommer:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.