Migrant venger på å komme videre. Illustrasjonsfoto: Foto: Tore Meek / NTB

Middelhavsøya Kypros har vært tungt belastet av migranter som søker asyl. Nå sier myndighetene bom stopp, og vil ikke behandle en eneste søknad.

Fria Tider melder om denne nokså drastiske beslutningen fra den lille nasjonen i Middelhavet:

Cypern uppger nu att man avser att helt sluta att ta emot asylansökningar från invandrare som tar sig illegalt in i landet, rapporterar AFP.

I senere tid har Kypros hatt ekstra stor pågang av migranter fra den tredje verden. Landets regjering mener Tyrkia står bak, som et ledd i et politisk spill. Det har lenge pågått en konflikt mellom nasjonen Kypros og Tyrkia om en del områder på øya.

Kypros opplever store belastninger og problemer som følge av tilstrømningen. Fria Tider skriver:

Regeringens talesman Marios Pelekanos pekar på att statistiken visar att utvecklingen har lett till «demografiska förändringar» och «akuta socioekonomiska effekter».

Men nå vil man sette en kontakt stopper for denne utviklingen, før øya kneler fullstendig:

– En begäran kommer att lämnas in till Europeiska kommissionen om att vidta åtgärder till förmån för Republiken Cypern, inklusive att ge oss rätten att avslå asylansökningar från personer som kommer in i landet illegalt, säger han enligt AFP.

Alle asylsøknader fra illegale migranter skal altså avslås automatisk, i stedet for å bli gjenstand for langdryge behandlingsprosesser mens de aktuelle personene fortsatt befinner seg i landet.

Mange steder i Europa fører nettopp lang saksbehandling og diverse ankeprosesser til at asylsøkere slår seg ned i landet, at de «blir borte» for myndighetene, eller at de til slutt får opphold på humanitært grunnlag som følge av langvarig opphold.

Ifølge Fria Tider tar Kypros nå imot flest asylsøkere av alle EU-land, i forhold til eget folketall. Regjeringen anklager Tyrkia for å sende innvandrere fra tredje verden til Tyrkia, via den tyrkiskokkuperte delen av øya.

Marios Pelekanos opplyser at den illegale innvandringen til Kypros har økt med 38 prosent i år, sammenlignet med fjoråret.

I årets første 10 måneder ankom 10 868 illegale innvandrere Kypros, hvorav 9 270 krysset øyas grense mot den tyrkiske siden på ulovlig måte. Dette er resultat av en bevisst strategi fra Tyrkias side, ifølge Pelekanos.

 

Mer og mer aktuell, bestill i dag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bestill også den nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Høstens viktigste boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.