Dette bildet viser angivelig et tyrkisk-kypriotisk kystvaktfartøy lik det som fredag morgen skjøt varselsskudd mot en patruljebåt fra den gresk-kypriotiske kystvakten. Foto. Ikke angitt / In-Cyprus

Tyrkisk-kypriotisk kystvakt åpnet fredag morgen ild mot en liten patruljebåt fra den gresk-kypriotiske kystvakten. Ingen ble skadet i hendelsen, som kommer få dager før Tyrkias president Erdogan vil besøke øya på årsdagen for den tyrkiske invasjonen i 1974.

Hendelsen fant sted 11 nautiske mil vest for Kato Pyrgos, en fiskelandsby som ligger like ved den FN-bevoktede grensen som deler øya i to.

Ifølge politiet oppdaget en liten patruljebåt med et mannskap på tre et tyrkisk kystvaktfartøy rundt 11 nautiske mil fra havnen i Kato Pyrgos Tyllirias. Båten satte kurs mot Tylliria, men den tyrkiske kystvakten begynte å forfølge den, og skjøt fire varselsskudd mot den. (Cyprus Mail)

Den gresk-kypriotisk patruljebåten var ute for å se etter mulige migrantbåter. Katos Pyrgos har i flere år fra tid til annen vært et mål for båter med migranter som har tatt seg over fra den tyrkisk-okkuperte siden av øya. Ifølge Infomigrants har det de siste tre årene vært en økning i forsøk på illegale grensekryssinger fra tyrkisk-kypriotisk side. Smuglerligaer bringer rutinemessig migranter til Kypros fra Tyrkia – en avstand på bare 70 kilometer.

Bildet viser en tyrkisk migrant-båt som lenge lå i Kato Pyrgos’ havn etter at den fraktet syriske migranter tilbake i 2017. Foto: In-Cyprus

Ordføreren i den lille fiskerlandsbyen med litt over 1000 innbyggere har lenge bedt om en sterkere tilstedeværelse av gresk-kypriotisk kystvakt.

Han sier det er «uforståelig» at havnen og marinemyndighetene i området er utstyrt med bare en liten patruljebåt. Ifølge Kleanthous er «den alvorlige provokasjonen fra en tyrkisk kystvakt en del av beskyttelsen som blir gitt til menneskehandlerne av illegale innvandrere som har kommet ut i området Kato Pyrgos Tillyria i det siste». (Cyprus Mail)

Britiske styrker utstasjonert på Kypros fikk nylig tilgang på termiske kamera, etter at gresk-kypriotiske myndigheter tidligere i år ba EU om hjelp til å stoppe migranter fra tyrkisk side.

EU bekymret

Leder for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, sier at EU ikke vil godta en tostatsløsning for Kypros. Her sammen med presidenten på Kypros, Nikos Anastasiades, under et besøk på øya, torsdag 8. juli. Foto: Katia Christodoulou / AP / NTB

Mandag denne uken varslet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at han også i år vil besøke Nord-Kypros, denne gang på årsdagen for den tyrkiske invasjonen i 1974, som i år sammenfaller med den islamske høytiden ‘Eid al-Adha (Offerfesten).

Ifølge Kypros’ nyhetsbyrå sa Erdogan: “Den 20. juli vil vi være i den tyrkiske republikken Nord-Kypros (TRNC) for å delta på feiringen av` fred og frihet`, vi vil dra med en stor delegasjon. Den første dagen i Eid vil vi være sammen med våre tyrkisk-kypriotiske brødre, og vi vil delta i høytiden 20. juli. På denne måten vil vi sende en sterk melding til hele verden om at vi støtter TRNCs innsats for å kreve sine rettigheter.” (Greekreporter)

EUs utenrikssjef, Josep Borrell, sa i en kommentar mandag at han håpet Erdogan ikke ville gjøre det nødvendig å sammenkalle EUs utenriksministere til et krisemøte om situasjonen i Varosha, en bydel i den nå øde tidligere turistbyen Famagusta/Gazimaguša.

– Vi er bekymret for utviklingen på stedet i Varosha, sa han. Han minnet at EU, gjennom EU-kommisjonen og presidentens råd, gjentatte ganger har bekreftet statusen til Varosha, og ba de tyrkiske myndighetene om ikke å skape en situasjon som kan være i mot FNs avgjørelser.

Ifølge greske og gresk-kypriotiske medier har Tyrkia og myndighetene på Nord-Kypros i det siste satt i gang større oppussingsarbeider i bydelen Varosha, som inntil i 1974 var et berømt turiststed.

Les også:

Erdogan Stirs Tensions Before Occupied Cyprus Visit

Erdogan provoserer på Nord-Kypros

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.