I Tyrkia er det utbredt misnøye med det store antallet flyktninger som er kommet til landet de siste årene. At de forblir i Tyrkia og ikke forsvinner til Europa, krever en plausibel forklaring.

Talsmann og nestformannen i AKP, det regjerende partiet i Tyrkia, Ömer Çelik, demoniserte nylig grekerne under en tale i Istanbul som nok i hovedsak var myntet på en misfornøyd innenlandsk opinion, der han hevdet at Hellas mishandler migranter:

– Tyrkia bærer byrden for hele verden. Tenk hvor skammelig det ville vært hvis hundretusener av mennesker døde hos oss. I Middelhavet senker den greske marinen båter, etterlater flyktninger for å dø og torturerer dem. Hellas må for alltid leve med skammen.

– Vi kan ikke bli som dem. Disse menneskene [flyktningene] vil ikke bli her for alltid. Når situasjonen normaliserer seg vil folk returnere til sine hjemland. Vi vil ikke tillate at befolkningsstrukturen i vårt land endrer seg. Til slutt vil de returnere til hjemlandene sine.

Forholdet mellom Hellas og Tyrkia er mildt sagt anstrengt. Bare 15. april krenket tyrkiske militærfly gresk luftrom 90 ganger og gjennomførte tre overflyvninger av bebodde greske øyer. Det er ingen isolert hendelse, krenkninger av gresk luftrom skjer daglig.

Grekerne har god grunn til å la seg bekymre. Fra 1913 til 1923 ble grekere, armenere og assyrere nesten fullstendig utryddet under folkemordet på kristne i Anatolia. Den tyrkiske forfølgelsen av grekere og andre kristne fortsatte etter grunnleggelsen av republikken Tyrkia i 1923, og kulminerte i den tyrkiske kristallnacht, pogromen i Istanbul i 1955. I 1964 ble praktisk talt alle gjenværende etniske grekere utvist fra Istanbul. I 1974 invaderte Tyrkia Kypros og renset den nordlige biten av øya for kristne.

Tyrkiske myndigheter og også opposisjonen – har i årevis åpenlyst truet med å annektere greske øyer i Egeerhavet.

https://twitter.com/Turkey66630/status/1518791915440902144?s=20&t=1n56OOP8-QUfS03m6AlOYA

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.