Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans retorikk overfor sin Nato-allierte nabo Hellas hardner til. Lørdag truet han med «plutselig en natt» å angripe øyer i Egeerhavet hvor det er opprettet militærbaser – samme retorikk som han har brukt foran angrep på kurdere i Irak og Syria.

Presidenten oppfordret grekerne til å lære av historien hvor «høy prisen» er for å fremmedgjøre Ankara. Det er den mest direkte trusselen om krig som det siste århundre er utstedt av Tyrkia mot naboen Hellas – og det mot et annet medlem av den USA-ledede Nato-alliansen.

Erdogan talte på et flyshow der det tyrkiske militære presenterte prototypen på et ubemannet jagerfly:

– At dere okkuperer øyene binder oss ikke. Når tiden er inne vil vi gjøre det som er nødvendig – vi kan plutselig komme en natt.

Tyrkia hevder at Hellas bryter internasjonale avtaler ved å militarisere øyer i Egeerhavet. Hellas sier det er nødvendig for å avskrekke tyrkisk aggresjon.

De to landene har støtt sammen om rettigheter til olje- og mineralutvinning i Middelhavet, og deres luftvåpen og marine er regelmessig i provokative situasjoner.

– Glem aldri Izmir, tilføyde Erdogan med henvisning til grekernes nederlag i 1922.

Izmir som tidligere var kjent som Smyrna, ble grunnlagt 1100 f.Kr. og var Homers hjemby. Byen falt under osmanerne og ble gjenerobret av grekerne i 1919. Den tilfalt Hellas etter første verdenskrig, men i 1922 tok Tyrkia byen tilbake. Greske og armenske kvartaler ble rasert og innbyggerne massakrert i en svært grundig etnisk rensning. Ulike kilder anslår antall drepte til opptil 400 000. Byen ble tyrkisk fra 1923.

Friksjonen mellom Hellas og Tyrkia har tre ganger i løpet av det siste halve århundret bragt dem til randen av krig.

 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.