Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gjør et nytt forsøk på å skremme Hellas til å avmilitarisere øyer i Egeerhavet, og denne gangen «tuller» han ikke.

I februar i år rustet Hellas opp øyene i Egeerhavet etter at Tyrkia stilte spørsmål ved grekernes suverenitet over dem. Nå mener Erdogan at Hellas har brutt en internasjonal avtale om at øyene skulle forbli avmilitarisert, melder NTB.

– Vi inviterer Hellas til å slutte å væpne øyene som har ikke-militær status og handle i tråd med internasjonale avtaler. Jeg tuller ikke, jeg er helt alvorlig. Dette landet er fast bestemt, sa Erdogan i Izmir ved Egeerhavet torsdag.

Hellas mener Tyrkia bevisst misforstår avtalene og påberoper seg retten til å forsvare seg mot fiendtlige handlinger fra Tyrkia, hvilket de også sier de har juridisk grunnlag for.

Ifølge NTB har landene en lang «kranglehistorikk.»

Hellas og Tyrkia er allierte i Nato, men har en lang kranglehistorikk. Hellas mener på sin side at Tyrkia bevisst har misforstått avtalene, og sier de har juridisk grunnlag for å forsvare seg mot fiendtlige handlinger fra Tyrkia, deriblant en trussel om å gå til krig om Hellas utvider sitt territorialfarvann.

Det NTB beleilig glemmer er at Tyrkia ved flere anledninger har oversvømt Hellas med migranter fra MENA-land, hvilket har vært katastrofalt for lokalbefolkningen.

I 2020 måtte Hellas forsterke grensene, da Erdogan ga migranter fritt leide over grensen fra tyrkisk side. I ukesvis kjempet Hellas for å holde migrantene ute.

I april i år krenket tyrkiske militærfly gresk luftrom 90 ganger. Det er åpenbart at forholdet mellom de to NATO-allierte landene er svært anstrengt og at det ligger mer til grunn for dette en «krangling.»

 

Tyrkia: – Hellas senker båter og torturerer innvandrere

 

Kjøp billetter her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.