Bildet: Ingen tvil om hvem som er sjef. Parlamentet i Ankara hilser president Erdogan 13. februar. Foto: Yasin Bulbul/Reuters/Scanpix

Det har oppstått økt spenning mellom Tyrkia og Hellas etter at et tyrkisk skip igjen kolliderte med et gresk oppsynsskip i Egeerhavet mandag.

Ingen skal ifølge den greske marinen ha blitt skadd i kollisjonen som de mener skyldtes «farlige manøvrer» fra det tyrkiske skipet. Men det greske skipet som er finansiert av europeiske midler for å overvåke det greske havet og de europeiske grensene, skal ha fått skader.

Hendelsen skjedde nær de ubebodde øyene Imia eller Kardak, like utenfor Tyrkias kyst.

Andre kollisjon på kort tid

En lignende hendelse fant sted forrige måned da et tyrkisk kystvaktskip med overlegg seilte inn i et gresk kystvaktskip i Egeerhavet.

Heller ikke da kom noen til skade, men det greske skipet fikk skader i akterspeilet da det ble truffet av baugen på det tyrkiske skipet.

– Undergraver forholdet

Tirsdag skal statsministerne i landet ha pratet på telefon for å lette på stemningen mellom dem.

Den greske statsministeren Alexis Tsipras skal ifølge hans kontor ha sagt at slike kollisjoner undergraver forholdet mellom de to landene, i tillegg til forholdet mellom Tyrkia og EU, og at det er et brudd på internasjonal lov.

Tsipras ba også om at Tyrkia umiddelbart slutter å «øke den eskalerte spenningen» mellom landet ved å seile inn på det greske territoriet i Egeerhavet.

Ifølge det tyrkiske kontoret svarte statsminister Binali Yildirim med å si at han er bekymret over utviklingen, og at Hellas «bør gjøre tiltak for å dempe spenningen».

Begge sider skal ifølge en ikke navngitt kilde ha blitt enige om at det greske og tyrkiske militæret kan møtes for å diskutere situasjonen, om det blir nødvendig.

De to NATO-allierte nabolandene har tidligere nesten havnet i krig med hverandre som følge av de to skjærene, som er kjent som Imia eller Kardak.