Tyrkias visepresident Fuat Oktay (t.h) sammen med Italias Giuseppe Conte. Foto: /Guglielmo Mangiapane/Reters/Scanpix

Hellas’ planer om å utvide sitt territorialfarvann kan utløse væpnet konflikt mellom Hellas og Tyrkia, sa Tyrkias visepresident Fuat Oktay lørdag.

Hellas’ statsminister Kyriakos Mitsotakis varslet tidligere denne uka om planer om å utvide territorialfarvannet fra seks til tolv nautiske mil langs vestkysten, som ligger overfor Italia.

Han sa også at det samme kan skje andre steder der avstanden til andre land er mindre enn 24 nautiske mil.

– Kan man vente at vi skal godta dette? Hvis ikke dette er en krigsårsak, hva er da en krigsårsak, sa Oktay.

Samtidig innledet Tyrkia en ny militærøvelse i det østlige Middelhavet, sør den tyrkiske byen Anamur og nord for Kypros. Tyrkia har fra før varslet øvelser tirsdag og onsdag i en sone lenger øst.

Hellas er i konflikt med Tyrkia i Egeerhavet, der greske øyer ligger på kort avstand fra Tyrkia, og om tyrkisk leting etter naturgass i omstridte områder i det østlige Middelhavet.

Begge lands mariner vokter på hverandre. Tidligere denne måneden kolliderte et tyrkisk marinefartøy med et gresk skip, og fredag sa Tyrkia at de hadde avskåret seks greske jagerfly i et område ved Kypros.

EU frykter væpnet konflikt og truet fredag Tyrkia med sanksjoner på grunn av letingen etter gass i det omstridte området.

 

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂