Recep Tayyip Erdogan Foto: Presidential Press Service via AP / NTB scanpix

Tyrkia har gjenopptatt leteboringen etter gass i Middelhavet og høster kraftige reaksjoner både fra Tyskland og Hellas.

– Flere seismiske undersøkelser på nåværende tidspunkt er feil signal, sier en talsmann for det tyske utenriksdepartementet. Han sier også at den tyrkiske aktiviteten vil kunne forverre forholdet mellom EU og Tyrkia.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ba samme dag om dialog etter en samtale med Hellas’ statsminister Kyriakos Mitsotakis.

Letingen pågikk mandag i nærheten av den greske øya Kastellorizo øst i Middelhavet. Letingen etter olje og gass er gjenopptatt mindre enn to uker etter at Tyrkia ga beskjed om at aktiviteten skulle innstilles.

Da var budskapet at president Recep Tayyip Erdogan ønsker seg en konstruktiv linje for å løse konfliktene om boreaktivitetene som pågår i områder som Hellas mener tilhører den greske kontinentalsokkelen.

I Hellas har Mitsotakis hatt samtaler med sine generaler om situasjonen.

– Vi er i full politisk og operativ beredskap, sier regjeringens talsperson Giorgos Gerapetritis til den statlige TV-kanalen ERT.

Nato-landene Hellas og Tyrkia har lenge vært på kollisjonskurs når det gjelder prøveboring etter olje og gass i farvannene utenfor Kypros.

Tyrkia avviser grekernes argumentasjon om at det er beliggenheten til de greske øyene som avgjør hvilken del av kontinentalsokkelen Hellas har krav på. Tyrkia mener det er avstanden til det greske fastlandet som skal avgjøre.

 

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂