Erdogan er en hissigpropp og ordkrigen med USA ser ut til å ha tatt av. Her med kona Emine i et roligere øyeblikk.

 

Tyrkia trapper opp krigen med USA. En domstol avslo onsdag å løslate stridens kjerne, pastor Andrew Brunson, og myndighetene smelte en toll p 120 prosent på amerikanske biler og 140 prosent på alkohol.

En tyrkisk domstol avviste onsdag en begjæring om å løslate den amerikanske pastoren Andrew Brunson.

Brunsons forvaring har de siste dagene utløst en ordkrig mellom president Donald Trump og Recep Tayyip Erdogan. De to landene er også i ferd med å vikle seg inn i en handelskrig.

Den statlige tyrkiske fjernsynskanalen TRT meldte at en domstol i det vestlige byen Izmir avviste begjæringen og fastslo at Brunson fortsatt skal sitte i husarrest.

Andrew Craig Brunson (50), en pastor fra North Carolina, ble pågrepet etter kuppforsøket sommeren 2016. Han anklages både for bånd til Kurdistans arbeiderparti (PKK), som er forbudt i Tyrkia, og den muslimske predikanten Fethullah Gülen.(NTB)

Erdogan trekker opp alle kort på en gang: Boikott av amerikanske varer og oppsigelse av allianseforholdet.

Tidligere tirsdag sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at landet vil boikotte amerikansk elektronikk som følge av den diplomatiske feiden med USA.
– Vi vil boikotte amerikansk forbrukerelektronikk. Hvis USA har iPhone, så finnes det alltid Samsung, sa Erdogan i en TV-tale. (NTB)

Sikkerhetsrådgiver John R Bolton snakket med den tyrkiske ambassadøren mandag. Det ser ikke ut til å ha hjulpet.

Retorikken er mildest talt krigersk:

– Dette er ikke en økonomi som går konkurs, synker eller går gjennom en krise. Tyrkia vil komme seg ut av spiralen av utenlandsk valuta og styringsrente så snart som mulig, sa Erdogan lørdag.

Videre sa kalte han dollar, euro og gull for «kuler, kanoner og raketter i den økonomiske krigføringen mot landet vårt».

Presidenten lover at Tyrkia skulle ta nødvendige forholdsregler for å beskytte økonomien.

– Men det viktigste er at vi knuser hendene som styrer disse våpnene, sa han. (NTB)

Dette er vanlig Midtøsten-retorikk: Kutte av hendene på fienden. Det bidrar til å hisse opp hjemmepublikummet. Erdogan kan komme til å male seg selv inn i et hjørne. Det har tidligere vært angrep på amerikansk personell på landlov. En lignende hendelse i dagens situasjon kan få uante følger.