Nytt

Recep Tayyip Erdogan advarer USA om at Tyrkia kan komme til å søke andre allierte, hvis ikke USA behandler Tyrkia med større respekt.

Trump-administrasjonen har mistet tålmodigheten med Tyrkia etter at den amerikanske pastoren Andrew Brunson har tilbrakt 500 dager i fangenskap og nå sitter i husarrest i påvente av at rettssaken mot ham kommer opp. Brunson som har vært pastor i en årrekke i Tyrkia, er anklaget for både å ha støttet PKK og Fetullah Gülen-bevegelsen. Det lyder svært oppkonstruert. Amerikanerne har forsøkt med tålmodighet, men har møtt en steil holdning hos tyrkerne.

Først innførte amerikanerne sanksjoner mot to tyrkiske statsråder. Det hisset bare opp Erdogan. Så innførte Trump straffetoll mot tyrkisk stål og aluminium. Men Erdogan gir ikke etter. Han skriver at USA kan komme til å miste Tyrkia.

I en kronikk i The New York Times lørdag advarer Erdogan USA mot å risikere forholdet til Tyrkia. I motsatt fall kan Tyrkia komme til å «se seg etter nye venner og allierte», skriver presidenten.

– Hvis ikke USA begynner å respektere Tyrkias suverenitet og beviser at landet har forståelse for farene som vår nasjon står overfor, kan vårt partnerskap bli satt på spill, skriver Erdogan.

– Washington må, før det blir for sent, gi slipp på misoppfatningen om at vårt forhold kan være asymmetrisk, og gjøre seg innforstått med det faktum at Tyrkia har alternativer, skriver presidenten videre.

– Å ikke klare å snu denne trenden med ensidighet og respektløshet vil gjøre at vi må begynne å lete etter nye venner og allierte, skriver han, med henvisning til «Iran, Russland, Kina og noen europeiske land». (NTB)

Men Tyrkia har når det kommer til stykket, lite å true med. Den tyrkiske lira faller som en sten og dollaren styrker seg. Liraen falt med 16 prosent fredag. Det er klar melding til Erdogan: Markedene vender tommelen ned for Tyrkias finansielle politikk.

Erdogan sparket en kapabel finansminister og innsatte sin egen svigersønn. Rentene burde vært satt opp for lenge siden. Erdogan tror han kan gå på vannet. Det er denne holdningen som gjør at markedene rygger.

Erdogans politikk de senere år har reist spørsmålet om Tyrkia virkelig hører hjemme i Vesten.