Sakset/Fra hofta

Andrew og Norine Brunson

Trump får voldsom kritikk for omgangen med Putin, men har brukt samme taktikk overfor Tyrkias Recep Tayyip Erdogan. Hvorfor er det ingen som snakker om det? Er det fordi Vest-Europa er enda mer ettergivende overfor den islamistiske strongmanen? Heller ikke Obama eller G. W Bush gjorde noe.

Det er som med Pakistan; Hvordan behandler man allierte som oppfører seg som en fiende?

De som innbiller folk at Trump er problemet duperer folk. De virkelige truslene er ledere som Putin, Erdogan og Xi Jinping. Det er hva de representerer som system. Europeere forstår ikke at vi har dem på dørstokken.

Ett eksempel er den amerikanske presten Andrew Brunson som nå har sittet 500 dager i varetekt i Tyrkia. Anklagemyndigheten ønsker å dømme ham til livsvarig. For hva? For hemmelig forbund med Gülen-bevegelsen.

Brunson har bodd tyve år i Tyrkia. Han driver en kirke. Han gjør ikke noe så dumt som å innlate seg med en islamistisk bevegelse. Saken har etterhvert fått stor oppmerksomhet i USA. 66 kongressmedlemmer har skrevet brev til Erdogan. Det snakkes om sanksjoner hvis ikke Tyrkia slipper pastoren. Tyrkia skal liksom være en alliert, og oppfører seg som en kjeltringstat, sier man i Washington.

Samtidig sitter Erdogan rundt NATO-bordet. Hvordan blir han tatt imot der? Det har vi ikke sett en eneste artikkel om.

Hvordan taklet Trump Erdogan? På samme måte som med Putin i Helsinki.

Trump forklarte hvorfor de andre medlemslandene må øke forsvarsbevilgningene til 2 prosent, slik de har forpliktet seg til.

«Trump was very frustrated that he wasn’t getting commitments from other leaders to spend more, and many of them said, ‘Well, we have to ask our parliaments, we have a process, we can’t just tell you we’re going to spend more,'» Ian Bremmer, president of the Eurasia Group and CBS News senior global affairs contributor, told CBS News on Monday.

«Trump turns around to the Turkish President Recep Erdoğan, and says, ‘except for Erdogan over here, he does things the right way,’ and then actually fist-bumps the Turkish president,» Bremmer recalled.

Knyttnevene mot hverandre – fistbumping – vi er enige og Buddy, betyr det. Er det riktige måten å behandle Erdogan på?

Trump har en enorm tro på sin evne til påvirke folk. Men virker de samme metodene på ledere som Putin og Erdogan?

Melania Trump kom godt ut av det med Erdogan. Kanskje hun kunne påvirke presidenten?

Men onsdag kom meldingen om at saken er utsatt nok en gang. Brunson blir sittende i varetekt frem til 12. oktober. Det er en klar provokasjon mot USA.

Trump tvitret sent onsdag:

“A total disgrace that Turkey will not release a respected U.S. Pastor, Andrew Brunson, from prison. He has been held hostage far too long,” Mr. Trump said.

“@RT_Erdogan should do something to free this wonderful Christian husband & father. He has done nothing wrong, and his family needs him!” he added.

En «total disgrace!», men hva gjør Trump med det hvis Erdogan ikke responderer? Erdogan har vist at han ikke respekterer menneskerettighetene til andre lands borgere, selv ikke når han er på besøk. Hans sikkerhetsvakter gikk løs på demonstranter i Washington.

Er Trump mottagelig for læring? De liberale og venstresiden synes å ha gitt opp for lenge siden. De har tilpasset seg.

På et eller annet tidspunkt må også Trump ta et valg: Skal han tilpasseg seg eller ta konfrontasjonen?

Han har ikke mye tid på seg.

Trump Calls Turkish Detention of U.S. Pastor a ‘Total Disgrace’

Trump Attacked NATO Allies, Fist-Bumped Turkey’s Authoritarian Leader Erdoğan