Nytt

For annen gang på en måned har statsminister Recep Tayyip Erdogan ytret ønske om juridiske represalier mot skaperne av den populære historiske serien Det strålende århundret .

Serien tar for seg en av de store ottomanske lederne, Suleiman den strålende, og legger ikke skjul på hans sex-liv, intrigene ved hoffet. Ved valg av ny sultan ble ofte søsknene drept.

Slikt er ikke populært hos den islamistiske statsministeren. Sannheten – worts and all – er en fornærmelse mot nasjonen.

On Dec.7th, Mr. Erdogan threatened the makers of Turkey’s most popular soap opera — “Magnificent Century” —  for the second time in a month. He complained that the series, which exaggerates the palace intrigue, romance, and sex life of Suleiman the Magnificent, a revered 16th century Ottoman leader, was historically inaccurate and called for the series creators to be “taught a lesson.”

Erdogan sa dette under åpningen av en Innovasjonsuke. Den engelskspråklige avisen Daily News gir noen eksempler på Erdogans retorikk. Det er rimelig spesielt at en muslimsk statsminister sier de bysantinske kvinnene ønsket de muslimske erobrerne velkommen i 1453. Hvordan ville verden reagert om en vestlig leder sa noe tilsvarende? Alle husker reaksjonen på at George W. Bush en gang brukte ordet «crusade».

 

“Some people claim that our history is nothing but wars, swords, machinations, strife and, unfortunately, harems. We will not see our history in that way despite some, who are not among us, intentionally trying to reflect it in that way,” Erdoğan said yesterday at the opening ceremony of “Innovation Week” in Istanbul.

The sharpest point of Erdoğan’s speech concerned the Byzantium Ladies “who celebrated Fatih Sultan Mehmet’s conquest of Istanbul in 1453.”

According to Erdoğan, the Ladies of Byzantium said “We desire to see the Ottoman [male] turban instead of a Cardinal’s conical hat to lead us,” when Fatih Sultan Mehmet’s armies captured Istanbul, known as Constantinople at time. “Because one of them represented justice and the other cruelty,” Erdoğan explained.

The Magnificient Century follows the lives of the Ottoman ruler Süleyman and his love for Hürrem Sultan. The show focuses more on Süleyman’s personal and palace life, portraying characters from the harem as well as the royal family.

“Those who toy with these values should be taught a lesson within the premises of the law,” Erdoğan said. Similarly, a tourism professional in the Central Anatolian province of Konya had lodged a complaint Nov. 30 at the local prosecutor’s office about the TV series, claiming that it “makes fun of historical values,” following Erdoğan’s scolding.

Så provosert er Erdogan av historiske fremstillinger at hans regjering legger frem en egen lov som vil forby krenkende fremstillinger av historiske personer. Termene er i seg selv egnet til å vekke bekymring. Hva er forvrengning eller perversjon av historiske fakta? Som kjent er ikke fakta alltid entydige. Det hender det er motstridende opplysninger. Den som har makten kan da bestemme hva som er fakta. Slik stanser historiske forskning.

More alarmingly, the daily Hurriyet reported that the ruling party is laying the groundwork for a new law that “aims to forbid humiliation of historical figures or perversion of real facts.” As Dan Bilefsky reported here, the new law would apply to works of fiction as well.

Erdogan legger for dagen en stadig mer autoritær stil.  Og han uttaler seg om sensitive spørsmål med en brutalitet og skråsikkerhet som er egnet til å forbause.

 

In June, he sparked a furor when he called abortion “murder,” reigniting a debate that has largely quieted since abortion was legalized in Turkey in 1983. Last month, he called for the re-imposition of the death penalty, which his own government banned in 2004. The comment sparked tension with jailed Kurds, in particular, who could potentially face the death penalty.

Erdogan og AKP har lenge sett skjevt til pressen og anvendt rettsapparatet mot journalister, herunder fengsling uten lov og dom. Tyrkia har den lite ærefulle 1. plass blant land som holder flest journalister fengslet. Foran Kina.

And Turkey now has more journalists in jail ‑ 49 ‑ than any other nation, according to the Committee to Protect Journalists. That is more than Iran, which has jailed 45, or China, which has imprisoned 32.

Disse sidene ved Tyrkia blir fortiet av alle som ønsker å holde Tyrkia frem som et eksempel på at islamisme og demokrati lar seg forene. Med islamisme menes en politikk som tar sikte på å islamisere samfunnet, slik AKP går inn for. Det snakkes om reformer i dagens Tyrkia, men på det vitale området, religion og politikk, har Erdogan stått for en reaksjonær linje. Nå begynner resultatene å vise seg.

Også den norske regjering og politikere som Thorbjørn Jagland snakker varmt om Erdogan og dagens Tyrkia. Hvis negative trekk nevnes, er de underordnet et positivt totalbilde. Et slikt bilde er bare mulig å bevare hvis man holder seg på lang avstand.

 

All the while, the Obama administration continues to support Mr. Erdogan, according to Turkish analysts.

While human rights and press freedom groups question whether Mr. Erdogan’s Turkey is, in fact, a model for the region, the United States remains silent.

“I was in Washington last week and no one gives a damn about whether or not the quality of Turkish democracy has declined,” Soli Ozel, a professor of international affairs at Kadir Has University in Istanbul, said in a telephone interview. “So long as it does not hurt essential American interests — and I don’t think it will — nobody is going to talk about it.”

 

 

David Rhode skrev denne kommentaren for Reuters. Han var tidligere ved New York Times, og satt fange hos Taliban.

 

http://rendezvous.blogs.nytimes.com/2012/12/30/will-turkey-squander-its-opportunity-to-lead/?src=recg