Nytt

Trumps tålmodighet er slutt. Han krever Andrew Brunson løslatt. Brunson ble nylig løslatt fra varetekt og sitter nå i husarrest, men saken mot ham er ikke frafalt og han risikerer 35 år.

Fengslingen av den amerikanske pastoren Andrew Brunson har seilt opp som en virkelig styrkeprøve mellom Donald Trump og Recep Tayyip Erdogan.

Trump truet torsdag Tyrkia med alvorlige konsekvenser hvis ikke Bruson settes fri.

Fengslingen av Brunson har vakt stor oppsikt i USA og blitt en kampsak for kristne. Ingen tror et dugg på anklagene om at han var i allianse med PKK og Fetullah Gülen.

Men Erdogan bakker ikke ut. Han svarer med å trosse Trump.  Hvis Trump gjør alvor av truslene risikerer USA å miste en viktig alliert.

Er werde Sanktionsdrohungen von US-Präsident Donald Trump nicht nachgeben, sagte Erdogan der türkischen Zeitung «Habertürk» (Online). Die Freundschaft zwischen den USA und der Türkei sei gefährdet. «Wir werden keinen Schritt zurückweichen, wenn wir mit Sanktionen bedroht werden», sagte Erdogan demnach. Zugleich warnte er: «Die USA dürfen auch nicht vergessen, dass sie – wenn sie ihre Haltung nicht ändern – einen starken und aufrichtigen Partner wie die Türkei verlieren.»

Vi vil ikke vike tilbake for noe skritt. USA må ikke glemme at det, hvis det ikke endrer holdning, risikerer å miste en sterk og oppriktig partner.

Men spørsmålet er: Oppriktig mot hvem? Erdogan er oppriktig og ærlig overfor seg selv og det islamiserte Tyrkia. Ikke sine fiender. De som trosser ham er fiender.

Brunson risikerer 35 års fengsel. Det vil han ikke overleve. Hva er det Erdogan ønsker?

Erdogan ønsker at USA skal utlevere Fetullah Gülen som har fått skylden for det mislykkede kuppet for to år siden. USA har krevd å få se bevisene, og de må prøves av en domstol. Det har ikke Tyrkia kunnet legge frem.

Ingen av presidenten ønsker å miste ansikt. Nå er konflikten åpen. For Trump er Brunsons sak av stor betydning hos velgerbasen.