Igjen har en forfatter havnet i problemer fordi han våger å tematisere stoff fra islams fortid. Denne gang er det den tyrkiske akademiker og forfatter Nedim Gürsel som risikerer tre års fengsel for å ha skrevet en historisk roman: «Allahs døtre», hvor profeten Muhammed dukker opp.

Boken utkom i fjor på tyrkisk og solgte 30.000 i hjemlandet. Et pent tall. Umiddelbart reiste en lavere domstol spørsmålet om boken kunne oppfattes som fornærmelse av religionen. Men Gürsel fikk overbevist domstolen om at så ikke var tilfelle. Det gikk imidlertid ikke mange måneder for en høyere domstol gjenåpnet saken, og nå var det mer alvor.

«Das bedeutet, dass einige Kreise die Türkei unbedingt als Land erhalten wollen, in dem Schriftsteller vor Gericht gestellt werden.»

-Det betyr at visse kretser i Tyrkia ønsker at landet fortsatt skal være et sted der forfattere kan stilles for retten, sier Gürsel.

Det er nå åpnet rettslig prosess mot ham og rettssaken begynner om noen måneder.

Men ikke bare påtalemakten, også de statlige religiøse myndigheter har vist interesse for romanen. De påstander de har kommet med om boken tyder på at de ikke har lest den en gang, sier Gürsel. Det samme var tilfelle med Salman Rushdie.

Gürsel er enda mer opprørt over at de statlige religiøse myndigheter blander seg inn og gir seg til å felle dommer over litterære verk.

«Das ist eine staatliche Behörde», sagte er über das Religionsamt, das in der Türkei über eine staatstragende Ausrichtung des Islam wacht. «Wie kommt (diese Behörde) denn dazu, ihre Meinung über ein literarisches Werk abzugeben?»

-Det er en statlig myndighet, sa han om religionsdepartementet, som i Tyrkia vokter over en statsbærende utgave av islam. – Hvordan kan denne myndigheten finne på å mene noe om et litterært verk?

Tyrkia under AKP og Recep Tayyip Erdogan har forsøkt å imøtekomme EUs moderniseringskrav, også hva gjelder rettsikkerhet og ytringsfrihet. Det vakte internasjonal oppsikt da Nobelprisvinner Orhan Pamuk ble truet med rettssak.

Men ting tyder på at religion ikke omfattes av liberaliseringen. AKP er et moderat islamistisk parti, og har et konservativt syn på ytringsfrihet når den berører religion.

Gürsel underviser i tyrkisk litteratur ved Sorbonne-universitetet. En sak vil derfor vekke oppsikt over hele Europa.


«Allahs Töchter» bringen türkischen Autor vor Gericht

«Ich habe einen Roman geschrieben, und mein ganzes Leben hat sich verändert», sagt Nedim Gürsel. Angenehm ist diese Veränderung für Gürsel möglicherweise nicht – denn sein Roman könnte ihn ins Gefängnis bringen. Viele Muslime empfinden das Werk als Beleidigung.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂