Recep Tayyip Erdogan oppfører seg i økende grad som en potentat. Nå har han reagert på en tysk sang som driver gjøn med ham og innkalt ambassadøren. Han tror at en satire på en tysk tv-kanal er en sak for regjeringer.

erdogan

Samme holdning så vi under den danske karikaturstriden. Diplomater fra muslimske land ville ha fortrede for statsminister Anders Fogh Rasmussen. Fogh Rasmussen avslo med henvisning til at Danmark har pressefrihet. Dette virker ubegripelig for representanter for islamske land.

Erdogan har islamisert Tyrkia, og nå er det også uforståelig for ham, både at det drives satire med ham i et annet land, og at ikke myndighetene skal kunne gripe inn. Akkurat som i Tyrkia.

Vestlige diplomater reagerer i økende grad med sjokk og vantro over hva Erdogan får seg til å si å gjøre. Han oppfører seg som om Tyrkia var hans egen private lekegrind.

Videoen som Erdogan reagert på et ordspill. En sang fremført av artisten Nena heter «Irgendwie, irgendwo, irgendwann», som betyr «på en eller annen måte, et eller annet sted, en eller annen gang» og satiren har laget et ordspill av Erd(ogan) «Erdowie, Erdowo, Erdogan». Som vil si at «på en eller annen måte, gang, eller tid – svaret er alltid Erdogan». Hvilket fikk presidenten til å se rødt.

Den lille videoen er blitt en «statsaffære», dvs at Erdogan blåser ikke bare i bartene, han får tyrkisk UD til å innkalle den tyske ambassadør. Da løftes saken opp på statsnivå. For en videosnutt. Erdogan dummer seg ut, men hans oppførsel gjør også noe med utlandets oppfatning av og forhold

Das Außenministerium in Ankara hat den deutschen Botschafter Martin Erdmann einbestellt und ließ ihn den kurzen Film rechtfertigen. «Der Beitrag setzt unseren Präsidenten herab. Das ist nicht zu akzeptieren», sagte ein Mitarbeiter des Ministeriums SPIEGEL ONLINE.

Fredag skjedde noe mer alvorlig. Da begynte rettssaken mot de to redaktørene/journalistene fra Cumhuriyet, Can Dündar og Erdem Gül, for å ha avslørt at tyrkisk sikkerhetspoliti smuglet våpen til IS.

De to ble arrestert og deretter løslatt av en dommer. Hvorpå Erdogan personlig truet dommeren med forræderianklage og anmeldte journalistene, sammen med sikkerhetstjenesten.

Die Wut des Präsidenten haben westliche Diplomaten in den vergangenen Tagen aber auch deshalb auf sich gezogen, weil sie am Freitag in Istanbul zur Prozesseröffnung gegen die beiden regierungskritischen Journalisten Can Dündar und Erdem Gül gekommen waren . Mehrere Diplomaten, darunter auch der deutsche Botschafter Martin Erdmann und der britische Generalkonsul Leigh Turner, waren unter den mehr als 200 Prozessbeobachtern.

Den britiske generalkonsul tvitret at utfallet av saken vil avgjøre om Tyrkia er en rettsstat. Det fikk Erdogan til å gå bananas igjen. På TV:

Erdogan störte sich bereits an der Tatsache, dass die Diplomaten überhaupt zum Prozess gekommen waren. «Wer sind Sie? Was machen Sie da?», fragte er sie in einer im Fernsehen übertragenen Rede. «Dies ist nicht Ihr Land, dies ist die Türkei!» Und weiter: «Diplomatie unterliegt einem gewissen Anstand und Umgangsformen.» Die Diplomaten könnten zwar in ihren Botschaften und Konsulaten tätig werden, außerhalb sei jedoch eine Erlaubnis nötig.

Erdogan ble opprørt over det faktum at diplomatene overhodet var til stede under prosessen. «Hvem er De? Hva gjør de der?» spurte han i en tv-overført tale. – «Dette er ikke deres land, dette er Tyrkia!» Og videre: «Diplomatiet er bundet av en viss anstand og omgangsformer».  Diplomater kan riktignok være aktive i ambassader og konsulater, men utenfor disse trenger de tillatelse.

Dette er holdninger som får diplomater til å steile. Det lyder som en karikatur, men Erdogan spøker ikke. En vestlig diplomat sier de snart trenger en utgangstillatelse for å forlate ambassaden.

Erdogan har sagt han vil gjenreise det ottomanske riket. Nå oppfører han seg som han er sultan allerede.

 

http://www.spiegel.de/politik/ausland/tuerkei-recep-tayyip-erdogans-wut-trifft-westliche-diplomaten-a-1084419.html