En mann stirrer på valutakursene i Istanbul 13 august. Foto: Osman Orsal/Reuters/Scanpix

Det voldsomme fallet i tyrkisk lira påvirket børsene i Asia natt til mandag. Grunnen er psykologisk og økonomisk. Erdogan opptrer irrasjonelt. Han har ikke en sjans til å utfordre USA i den økonomiske situasjonen Tyrkia befinner seg i. Irrasjonalitet skremmer markedene. Den harde realitet er at Tyrkias økonomi lenge har vært på vei mot skjærene, uten at regjeringen har endret kurs. Særlig franske og spanske banker har lånt Tyrkia titalls milliarder dollar.

Erdogan kunne styrt unna enkelt og greit ved å løslate pastor Andrew Brunson. Men Erdogan gjør alle konflikter til et vinn eller forsvinn. Det gjorde han med Merkel og EU i migrantspørsmålet og fikk viljen sin. Den eneste han ikke utfordrer er autoritære regimer som Iran og Russland. Demokratier tror han er svake.

Derfor ble han ekstra provosert da Trump fredag doblet tollen på tyrkisk stål og aluminium.

Søndag trappet Erdogan opp retorikken. Hver gang han får motgang maner han frem konspirasjoner.

– Målet med denne operasjonen er å få Tyrkia til å overgi seg på alle områder, fra finans til politikk. Vi står igjen overfor et politisk og lumsk komplott. Med Guds tillatelse vil vi komme oss gjennom dette, sa Erdogan i en tale til sine partifeller i byen Trabzon søndag. (NTB)

Islamistisk sjåvinisme

Til forskjell fra andre autoritære ledere mener Erdogan at han har Allah på sin side. I det minste innbiller han sine tilhengere det. Blandingen av sjåvinisme og islamisme er farlig. Motsetningene innen Tyrkia er også store.

Å gi USA skylden for landets problemer er en velkjent taktikk. Mullahene i Iran forsøker det samme. Men det fungerer ikke. Demonstrantene roper «ned med regimet». Det må skremme ledere som Erdogan og mullahene.

Erdogan trakk frem det høyeste kortet da han lørdag skrev en kronikk i New York Times hvor han advarte USA om at de kunne komme til å miste Tyrkia som partner. En partner truer ikke.

En innflytelsesrik Kongressrepresentant som Lindsey Graham (R-SC) sa at det ikke kom på tale å normalisere forbindelsene før Brunson var løslatt og sendt hjem.

Det er ikke første gangen Erdogan forsøker seg med utpressing overfor en nominelt alliert. Han gjorde det samme med tyske parlamentarikere og regjeringsmedlemmer. De slapp ikke inn på den viktige Incirlik-basen i Øst-Tyrkia, fordi Erdogan var misfornøyd med tyskernes oppførsel.

Selv synes Erdogan han har rett til å blande seg i europeisk politikk, med den største selvfølgelighet.

Høy innsats

Mange vil derfor følge med på hvem som går seierende ut av tvekampen mellom Erdogan og Trump. Erdogan har selv valgt å høyne innsatsen.

Ambrose Evans Pritchard hadde en knusende artikkel om tyrkiske finansstyring og økonomi i the Telegraph:

Turkey’s banks are dangerously reliant on short-term foreign debt and risk a full-blown crisis unless drastic measures are taken to stabilize the plummeting Turkish lira.

Det nytter ikke med forsikringer fra sentralbanken om at det vil bli sørget for likviditet, slik den gjorde mandag, når folk står i kø for å veksle lira inn i dollar.

I en verdensøkonomi nytter det ikke å oppføre seg som man er Mussolini:

President Recep Tayyip Erdogan has refused to accept austerity measures or call in the International Monetary Fund to restore credibility, falling back on defiant rhetoric as the financial meltdown threatens to metastasize.

Igjen er parallellen mellom Tyrkia og Iran slående: Valutaen faller med 50 prosent på noen måneder og fører til enorm prisvekst som rammer vanlige folk hardest. De sliter allerede.

It is a brutal shock for firms with $220bn (£170bn) of hard currency debt. (…)

Yields on five-year sovereign debt surged 47 basis points on Thursday to a crisis-high of 21.2pc. “Erdogan has run out of luck: it is a perfect cocktail. When yields spike like this, public finances become unsustainable very quickly,” said Lars Christensen, an emerging market expert at Markets and Money Advisory.

En ny Maduro?

Spørsmålet er om Erdogan velger å bli som Maduro i Venezuela eller Putin, som forstår at full økonomisk krig kan bety regimets undergang.

“The question for markets is figuring out whether Erdogan is turning into another version of Maduro in Venezuela – disconnected from reality and blaming everything on a global conspiracy – or whether he is more like Vladimir Putin.

Gross financing needs over the next twelve months have ballooned to $230bn.

Hvis det var ett land Erdogan ikke skulle lagt seg ut med, var det USA. Tyrkia lever på kortsiktig kreditt og har ikke dollar-inntekter som kan dekke forefallende gjeldsforpliktelser.

Banker nervøse

Når man ser hvor mye penger europeiske banker har lånt Tyrkia forstår man hvorfor børsene verden over faller.

A constant inflow of foreign capital is needed to plug the funding gap. This leaves Turkey acutely vulnerable to crumbling confidence and a «roll-over» shock. Foreign exchange reserves of $73bn have fallen far below the IMF’s minimum safety threshold.

Foreign banks with $267bn of exposure to Turkey are starting to suffer fall-out. The legendary «big short» investor Steve Eisman is targeting Spanish lender BBVA, which makes almost a third of its profits in the country though its holdings in Garanti Bank. BBVA’s share price has fallen 15pc since mid-May.

Mr Eisman is also shorting Unicredit on Turkish risk. France’s BNP Paribas, the Dutch bank ING, and HSBC all have substantial interests in the country.

Tim Ash from BlueBay Asset Management said Turkey’s credibility is at “rock bottom” after the central bank’s failure to stem the currency slide with rate rises. The last straw was the appointment of Mr Erdogan’s son-in-law to the post of finance minister, replacing a market-friendly Merrill Lynch veteran.

Investorer har 50 milliarder dollar plassert i Tyrkia. De er skvetne som rådyr, skriver Evans Pritchard. Hvis de trekker seg ut, kan det utløse panikk.

I en slik økonomisk vanskelig situasjon innsetter Erdogan svigersønnene som finansminister. Erdogan som drømte om å bli en ny moderne sultan har forvandet Tyrkia til en bananrepublikk.

 
Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

 

Turkey nears point of no return as lira crisis spreads to the banking system

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂