For fjerde måned på rad har Tyrkia senket renten, stikk i mot alle råd. Den tyrkiske økonomien er i fritt fall, og inflasjonen nådde i oktober 85 prosent. Situasjonen er nå så ille at Tyrkia har bedt Saudi-Arabia om å deponere fem milliarder dollar i den tyrkiske sentralbanken.

Banken opplyser at den etter ønske fra president Recep Tayyip Erdogan har satt ned renten fra 10,5 til 9,0 prosent. (NTB)

Det vitner om desperasjon når Tyrkia går til et slikt skritt, etter drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi i den saudiske ambassaden i Ankara, 2. oktober i 2018.

Desperasjonen og den pågående militær-kampanjen mot «kurdiske terrorister» i Syria og Irak må sees i sammenheng med at Recep Tayyip Erdoğan satser på å bli gjenvalgt som president 18. juni neste år.

A pact with Saudi Arabia would cap months of efforts by Turkish president Recep Tayyip Erdoğan to repair relations with Crown Prince Mohammed bin Salman and expand commercial ties with the kingdom as the Turkish leader seeks new sources of foreign cash ahead of his re-election bid next year. Turkey spent at least $17.9bn defending the lira between March and September, according to Goldman Sachs. The country’s attempts to prop up its currency come as its central bank has slashed interest rates this year despite scorching inflation.

En avtale med Saudi-Arabia vil krone måneder med innsats fra den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan for å reparere forholdet til kronprins Mohammed bin Salman og utvide kommersielle bånd med kongeriket, da den tyrkiske lederen søker nye kilder til utenlandsk valuta innen hans forsøk på å bli gjenvalgt neste år. Tyrkia brukte minst 17,9 milliarder dollar på å forsvare den tyrkiske Lira mellom mars og september, ifølge Goldman Sachs. Landets forsøk på å støtte opp valutaen kommer etter at  sentralbanken har redusert rentene i år, til tross for sviende inflasjon. (FT)

Saudi Arabia in talks to deposit $5bn into Turkey’s central bank (Financial Times)

Les også:

Tyrkia bomber Al-Hol – IS-fanger har unnsluppet


Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.